Isnin, 14 Disember 2020

Nasi Dagang

Assalamualaikum, selamat pagi Isnin

Jom mulakan hari dengan sarapan enak, warisan berzaman. Takkan nak breakfast dengan cereal jer kan? sesekali tukar la selera.




Resepi


Bahan-bahan untuk Nasi: -
3cwn beras Nasi dagang beli kat shopee (rendam 3jam je)
1 1/2 kotak santan (1/2 kotak utk santan cair,1 kotak (200ml) tu utk santan pekat)
1 sudu halba
2 ulas bawang merah
2 in halia


Cara cara :
1. Beras rendam 3jam
2. Kukus beras Nasi dagang tadi selama 20 minit
3. Angkat dan kaut semua nasi ke dalam bekas yang agak besar dan digaulkan dengan separuh santan cair sehingga rata. biar seketika hingga semua santan meresap. Masukkan lagi santan sehingga meresa. Elok habiskan semua santan cair. Biar sekejap
4. Kukus semula selama 20 minit lagi.
5. Sementara itu hiris bawang dan halia halus2. Masukkan di atas nasi dlm kukusan dan juga buah halba.
6. Angkat nasi utk kali kedua dan arunkan dengan santan pekat hingga rata. Tak perlu habiskan jika nasi nampak sudah elok lembutnya.(nk thn lama kukus lg skjp)
7. Boleh dihidangkan




Resepi Gulai Ikan Kayu/Tongkol:
Rebus Ikan bersama beberapa asam keping,cuka dan juga garam..
Jangan buang air rebusan

Bahan-bahan gulai :
2 hiris lengkuas (dikisar)
1 hiris halia (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
3 sudu cili mesin
1 paket rempah gulai cap bunga Ros 15 gram...sy pakai babas je sbb xde
1 liter santan
1 sudu kerisik
4 keping asam keping
1/2 buku kecil gula melaka.
10 biji cili padi
sedikit garam

Cara-cara :

1. Masak Santan sehingga naik minyak.
2. Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar, rempah gulai cap bunga ros, cili mesin, kerisik, asam keping, dan gula melaka
3. Masak lama, biarkan mendidih. Masukkan sedikit garam sesuai dengan rasa.
4. Masukkan air rebusan ikan tadi dan juga ikan yang di rebus. jangan masukkan asam keping rebusan ikan nanti masam.
5. Biar beberapa minit. Masukkan cili padi
6. Masak sebentar dan boleh dihidang. Pilihan sendiri mahu pekat atau pun tidak.. Kalau mahu pekat masak lama.. Siap!




Resepi Acar Timun:-

Timun
Carrot
Cili Merah dan Bawang
- SEMUA dihiris memanjang
garam
gula
cuka.
Cara-cara:
1. Gaul sebati dan dihidang


Ok...dah makan makanan berkalori tinggi tu, marilah minum air lemon, air halia ataupun delima. Sentiasa ada dalam chiller CKak tu. Harga mampu minum dan murah-murah jer. Hehehehe

Ok...sampai sini dulu.

1 ulasan:

Hello ♥♥
Takmo komen ke? beberapa patah perkataan pun takpe ㋡