Salam hujung minggu blogger sekalian. Masak apa tu? hari ni CKak tayang Bakso Celup yer..kenapa nama pelik? sebenarnya teringin nk makan mee celup dan pada masa yang sama nak makan juga bakso. Jadi, kita gabungkanlah kedua-duanya. Hahahaha..
Marilah tengok resepinya
Resepi Bakso Celup
Sup
1) Rempah 3/4 bradik + rempah Sup tulang.*tumis
2) Bawang merah *tumis
3) Bawang putih *tumis
4) Halia
5) Lengkuas * sikit shj.
6) Daging/Tulang
7) Kicap * cantikkan warna sup
8) Daun/akar ketumbar *wangikan sup
9) Gula/garam
*masak macam biasa kita masak sup, nk tumis boleh, taknak tumis, ko lebur jer la semua. Akak guna pressure cooker, cepat siap.
Rencah
*Masukkan semasa nak makan.
*Masukkan semasa nak makan.
1) Gula/Garam
2) Kicap sotong/sos ikan
3) Kacang tumbuk *Goreng kacang tanah, pastu tumbuk/blend separa hancur.
4) Minyak bawang putih *goreng bwg putih +myk.
5) serbuk cili/chili flakes
6) Limau nipis
7) Daun Sup + bawang
8) Isi ayam/daging/meatball/bebola bakso
9) Cili jeruk *cili + cuka.
10) lada sulah.
11) bawang goreng.
12) Lobak jeruk
Cara Menghidang
Masukkan mee/kuetiau/bihun/suhun dalam mangkuk dan isi bahan pelengkapnya. Sedia untuk dinikmati.
Kali ni akak guna kuetiau. Tak nampak kuetiaunya sebab dan selindung dibalik perhiasan yang menimbun. Hahaha... Tapi serius, sedap tawww
Lepas makan, kita cuci mulut dengan buah kurma segar. Stok kurma segar ni sentiasa ada di rumah. Syukur, ada yang pos dari tanah suci.
Haaaa... tak kenyang lagi? kita makan sate plak. Hahahahaha... Penangan PKP, memang banyak makanan di rumah. CKak pun membesar dengan jayanya. Hahahaha
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Hello ♥♥
Takmo komen ke? beberapa patah perkataan pun takpe ㋡