Hari ni CK goreng kuetiau untuk bekal dan sarapan anak2 dan suami. Tapi kali ini agak special, sbb kuetiaunya CK hasilkan sendiri. Haaaaa...best kan...tak perlu diragui lagi
OK..mari semak resipinya
Bahan-bahan
2 setengah cawan Tepung gandum
1 Cwn Tepung pulut
1/2 Cwn Tepung beras
1 bj Putih telur
1 Cwn Air (air ni agak2, jangan curah semua)
1st Garam
Sedikit minyak untuk merebus mee dan digaulkan bersama kuetiau
Tepung ubi secukupnya untuk ditaburkan ketika menghasilkan kuetiau
Caranya:
1.Satukan semua bahan tepung bersama putih telur, garam dan air
Uli hingga menjadi doh dan tidak melekat pada tapak tangan.
*Jika doh terlalu keras
tambahkan air 1sb sedikit demi sedikit hingga doh dirasakan mudah untuk diuli.
Pastikan doh tidak terlalu lembut,bagi mengelakkan kuetiau menjadi lembik
ketika dicelur nanti.
2.Ambil doh yang siap diuli,lumurkan dgn tepung ubi sebelum dicanai
menggunakan pasta maker.
Ketebalan kuetiau sebaiknya
menggunakan mesin no 6 dua kali.Kemudian gunakan mata mesin untuk membuat kuetiau
3.Panaskan periuk berisi air separuh penuh.Masukkan sedikit minyak
masak,biarkan ia mendidih.
4.Celurkan kuetiau yang siap
dimesin ke dalam air mendidih. Kuetiau akan timbul
dipermukaan apabila sudah masak.
5.Toskan kuetiau dan segera
pindahkan ke dalam bekas berisi air sejuk selama 1 minit
Kemudian toskan kuetiau hingga kering dan gaulkan bersama minyak masak
supaya kuetiau tidak melekat.
Sedia untuk
digunakan untuk hidangan anda. Selamat mencuba.
Untuk pagi ni CK buat kuetiau goreng kerang la dulu. Nanti buat charkuetiau plak
OK..sampai sini dulu....
sedapnyer...
BalasPadam