Salam...
Hari ini, pasti semua ibu-ibu sibuk menguruskan anak-anak ke sekolah. Tapi anak-anak CK semuanya dah besar, tak perlu lagi nak menjengah ke sekolah atau tadika. Diorang pergi dan balik sendiri dengan van/bas sekolah.
Hari ni mcm teringin jer nak makan donut... kesnyer selepas tgk donut viral 10sen kat FB tuh. Ada gak ajak Jebat ke Cheras untuk beli donut tu, tp kami tak tau lokasinya di mana, walaupun ada diberikan trademark "baitulmal cheras" Takpe laaa...takde rezeki
Bila boring, main FB, nampak plak satu resipi donut yang dikatakan tidak perlu diuli. Tengok bahan-bahannya pun mudah jer...so apa lagi...jalan la projek Donut
DONUT GEBU TANPA ULI
BY Che Eda
daridapuraida blogspot.com
BY Che Eda
daridapuraida blogspot.com
Bahan
1 paket yis kering
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam
2 sudu gula
1 paket yis kering
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam
2 sudu gula
- campurkan bahan ni dan biarkan kembang
4 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
2 sudu marjerin
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
-ramaskan bahan2 ni hingga jai macam serbuk roti.
-Kemudian campurkan yis tadi dah gaul rata.
-Biarkan selama 1 jam. Pastikan bekas ditutup ye
-Adunan memang lembik tau tapi uolls jangan risau ye.. Jangan memandai tambah tepung tau hahahahaha
-Lepas satu jam tumbuk2 doh tadi tuk keluarkan angin. kemudian ambil sikit untuk dicanai dan terap.. Masa ni ambil la skit tepung untuk terap acuan
-Biarkan selama 30 minit.. Lepas tu boleh goreng.
-Kemudian campurkan yis tadi dah gaul rata.
-Biarkan selama 1 jam. Pastikan bekas ditutup ye
-Adunan memang lembik tau tapi uolls jangan risau ye.. Jangan memandai tambah tepung tau hahahahaha
-Lepas satu jam tumbuk2 doh tadi tuk keluarkan angin. kemudian ambil sikit untuk dicanai dan terap.. Masa ni ambil la skit tepung untuk terap acuan
-Biarkan selama 30 minit.. Lepas tu boleh goreng.
Kebetulan, masa CK elok jer nk mula buat donut ni, kawan Jebat call, kata nak datang rumah... so rezeki dia lah... habis 3 bijik dia makan... hahahahaha....
The best la donut ni, tak banyak bahan, dan hasilnyer...wallah.. gebus gebas.... tapi kan, untuk menghasilkan donut yang lembut sampai ke petang, serta tidak serap minyak, ada kaedah dan tekniknya. Nanti CK cerita yer...
Wah teruja baca tajuk entri SK..
BalasPadamTak payah uli tu..
Memang kena save ni utk mencuba..
@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)
BalasPadamyer, wajib cuba yati..saya pun dh jatuh cinta dengan resipi mudah ni..
harus dicuba juga ni CK... buleh buat frozen jugak
BalasPadam@Cheq Sue yer, buat banyak2..goreng sekejap pastu frozenkan...saya pun nk buat utk projek pergi berkelah nanti... hehehehe
BalasPadamAna menuden istediginiz yemegi tarifine bakin yemek tarifleri super yemek tarifi
BalasPadamDiyet tarifi bulabilirsiniz diyet yemekleri Sizde hemen gelin
Salam CK.. Memang betul doh ni jadi lembik ke? Sy buat doh x lembik pun. Lgpun air 1cwn aje. Sy ada buat silap ke ekk?
BalasPadam