Salam !! السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Ini sudah kali ketiga CK buat kuih ni.. mmg sedap la dari yg pulut. Dan kali ini CK buat kalerful plak.
Bahan-bahan
3 tongkol ubi kayu- disagat dan dapat dalam 2 cawan isi- kemudian perah utk keluarkan airnya. Biar air perahan tu mendap sekejap, kemudian buang air bahagian atasnya. Ambil mendapan sagu yang terhasil dan gaul bersama ubi kayu yang disagat tadi
1/2 cawan santan
1 sb tepung kastat
secubit garam
pewarna kuning jika suka
daun pisang dilayur
Bahan lain
Kelapa parut - digaul dengan secubit garam
Air Gula Melaka - yang pekat la sedap
Cara-cara
Gaulkan semua bahan2 hingga sebati. Ambil sedikit (dalam 2 sudu) dan letakkan atas daun pisang. Bungkus macam buat lepat pisang.
Kukus 1 jam atau hingga masak
CK tak bungkus dalam daun pisang, guna loyang jer. Padatkan ubi kayu yang dah digaul sebati tadi dalam loyang dan kukus selama 1 jam/hingga masak. Nak tau masak atau tidak, cucuk lidi pada kuih, dan jika ditarik keluar lidi tu bersih jer, tandanya kuih dah masak la tu.
Biar sejuk sekejap dan bolehlah dipotong. Kemudian gaul bersama kelapa parut dan makan bersama air gula melaka.
OK... Moga Jumpa Lagi :)
ermmm lama sungguh x mkn poli ubi kayu ni... terkenang masa kecik dulu mak suka masak kuih ni.
BalasPadam