Ahad, 29 Disember 2013

Bun Manis

Salam... apa khabar semua. Lama CK tak update blog ni... dh bersawang dah :p 

Ok.. hari ni meh la kita makan roti. Asyik nasik jer hari2 sure borink kan!! hari ni Ck buat bun tuna, sardin, sosej, kelapa dan ayam cendawan... fuh..kenyang...tak payah masak nasik hari ni... hehehe....


Ni resipi yang selalu CK buat laaa.. alter dan adjust dari resipi2 di internet dan dapatlah yang terbaik..lembut, gebu dan tahan lama. 


Resipi
480gm tepung roti
20gm tepung jagung
11 gm yis segera
1/2 cwn gula halus
2 sb  susu tpg
1  sk double acting BP 
1 sk  bread improver
1 sk bread softner
1 sudu besar water roux
1 biji telur
180ml air
1 sk susu pekat manis
2 sb susu cair
2 sudu besar mentega


Water roux
1/4 cwn tepung gandum
250 ml air

satukan tepung dan air dan masak atas api sederhana hingga pekat. Sejukkan dan sedia digunakan. 

Nak dapatkan bun berkilat gini? sblm bakar, sapukan dengan kuning telur +campuran susu cair....dan sebaik saja roti masak dan dikeluarkan dari oven, sapukan plak dengan marjerin 


Cara-cara
masukkan semua bahan2 dalam Breadmaker, tekan On, set butang 'dough' dan biar dia menjalankan kerja sampai selesai. 
Bila selesai dan doh dah kembang 2 kali ganda, tumbuk doh untuk keluarkan angin, dan bolehlah diuli mengikut bentuk dan diletakkan inti yang disukai. 
bakar selama lebih kurang 15 minit atau sehingga masak


** Kalau takde breadmaker, boleh la uli guna tangan sampai doh jadi elastik. Apa makna nyer tu ek? doh yang elastik bermakna doh ditarik tak putus/pecah.. jika ditarik, doh akan nipis mcm kulit roti canai.. (errrr... faham ke?? ) brapa lama yer nk uli dengan tangan? lebih kurang 1 jam  (fuh..lama tu !! ) 1 jam tu bukan bermakna uli tanpa henti...rehat la kejap, kemudian uli balik. 

Ni roti kelapa, kegemaran CK


kat rumah CK ni, kalau buat bun kosong jer mmg tak laku laaa... tp kalo buat bun aneka inti, tak sempat sampai petang dah habis. Anak2 suka makan aneka bun. Kalo yang plain jer, alamatnyer keras jer laa...so kengkadang CK terpaksa la buat puding roti, baru la diorang makan


Bun sosej ni paling laris...kejap jer dah licin


Ok... sampai sini dulu... 

Jumaat, 20 Disember 2013

Bahulu Kampung

Salam Jumaat yang penuh barokah !!

CK suka makan bahulu, dan hari ni teringin plak nk makan bahulu cara orang lama, tak guna sebarang bahan penaik...hanya telur, gula dan tepung sahaja.


Resipinya senang ya amat

3 bj telur ayam
1/2 cawan gula
1 cawan tepung

Bila dh sukat semua bahan2 tu, panaskan sekejap gula dan tepung dlm oven...ni tujuannya agar bahulu tu ringan dan tahan lama... kalo orang dulu2, dia jemur jer kat tengah panas, tp cuaca Bukit Jalil hari ni mendung, so CK bakar jer dlm oven, suhu 160'c selama 15 minit

Lepas tu sejukkan tepung dan gula tadi. Biar oven panas, dan naikkan suhu menjadi 200'c. Panaskan sekali acuan bahulu. Letak minyak dalam acuan agar tidak melekat

Pukul telur sampai kembang. Dan masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul lagi sampai putih.

Lepas tu, masukkan tepung sesudu demi sesudu. Perlahan2 gaul.

Buang minyak dalam acuan dan isikan dengan adunan bahulu 3/4 penuh. Bakar selama 15-20 minit (sampai masak laaa...warna light coklat )

** Bahulu CK ni dh terlebih masak, sbb sibuk main FB... hahaha... apapun, dalamnya lembut dan luarnya garing. Sesuai untuk minum petang bersama kopi O


Selasa, 17 Disember 2013

Stew Daging

Salam... banyak kawasan di KL dan Selangor mengalami gangguan air hari ni yer...so dinasihatkan janganlah makan kat luar sbb diragui kebersihannya...masak la sendiri kat rumah :p  (ayat poyo jer kan...hahaha )

Ok... hari ni CK masak stew daging. Lauk yang menjadi kegemaran seisi rumah. Kalo boleh tiap2 minggu wajib masak ni. Gandingan terbaik ialah bersama Nasi Mentega... sure licin punyer laaa....



Resipi Stew Daging
Bahan-bahan:
  • 500gm daging lembu/kambing ~ bersihkan dan potong kiub
  • 2 biji bawang besar ~ potong dadu
  • 5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
  • 2 sudu pes bawang - resepi di bawah
  • 1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
  • 2 biji kentang ~ belah 4
  • 2 helai daun bay
  • 2 sudu tepung gandum - hana letak 1 sudu makan je
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • Garam dan gula
  • Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukupnya.
Cara-cara
  • Panaskan minyak didalam periuk tekanan(pressure cooker) atau periuk yg sesuai. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.
  • Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
  • Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1 1/2 hingga 2 jam(kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama 20 minit).
  • Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau sehingga sayuran empuk/lembut.
  • Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang.


Resipi Pes Bawang 

Bahan-bahan
  • 1 kg bawang besar ~ belah 2 dan hiris
  • 300 gm bawang putih ~ belah dua
  • 1/2 liter minyak atau secukupnya
Cara-cara
  • Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sehingga kekuningan dan angkat.
  • Kemudian tumiskan pula bawang besar sehingga bawang masak tak perlu sehingga garing. Angkat.
  • Kisar bawang putih dan merah sehingga hancur. Guna pengisar kering atau boleh juga masukkan dlm pengisar dan kisar bersama minyak gorengan tadi.
  • Masak semula bawang tersebut sehingga bawang betul2 masak.
  • Pes bawang ini boleh disimpan....taruh dalam botol dan simpan dalam peti ais.


Ni gambar minggu lepas,... ha kan Ck dah cakap, tiap2 minggu sure kena masak lauk ni...

Ok...sampai sini dulu...