Salam Sabtu..
Aik?? labu lagi?? yer...selagi masih ada....Sebijik labu, dibelah dua...satu untuk kau, satu untuk aku....hehehe....
Bahan-bahan
2 cawan labu dikukus dan lecek
1 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1/2 cawan air 1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula pasir
kelapa parut putih+secubit garam
Cara-cara
satukan tepung, labu, gula, air, dan air kapur dalam satu bekas dan gaul rata (boleh juga masuk dalam blender)
tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
kukus 10 minit atau hingga masak
hidang bersama kelapa parut.
Mendung saja hari ni... meh pekena lompang dengan air kopi !!
♥♥
haaaaa...boleh cuba ni, stok labu tengah dok ada tu..
BalasPadamSelamat petang CK,
BalasPadamtadi jumpa lompang hijau, di sini jumpa lompang kuning labu...memang hari ini hari yang cantik! Semua kuih lompang yang ditemui menawan belaka warna-warnanya!
sedapnya... warna tu cantik
BalasPadamogyep suka lompang... lagi2 labu... tapi x pernah cuba buat... yang paling suka sekali, pinggan kekwa merah tu... menggamit memori...
BalasPadamsalam ck..
BalasPadamlompang labu x pernah try lg..klu yg biasa aritu dh cuba buat..nampak sedap jew kan..:)
Salam Noorma. Along dah buat kuih ni tadi. Alahai keras macam plastik... rasa nya mungkin Noorma salah taip sukatan air tu kot. Tolong komen kat blog Along ya.
BalasPadam