Salam Ramadhan ke 18
CK suka sangat kuih siput. Almaklum lah...kampung pun kat Sungai Siput...hehehe...
Ok... kat sini CK kongsikan bersama kengkawan lain resipi kuih siput CK ni. Kuih siput ni rangup, tapi TIDAK gebu. Dulu CK ada juga mencuba beberapa resipi yang ditambah santan ke dalam adunan, tp tak memenuhi selera CK. Akhirnya CK berbalik pada resipi asal yang selalu CK buat sejak kecil dulu.
Kuih siput rangup
Sumber: Cendanakasih
Bahan-bahan
-100gm butter
-2 cawan tepung gandum
Bahan Kisar
-10 tangkai cili kering-dibuang biji
-2 tangkai daun kari
-1/2 biji telur
-1 sudu teh jintan manis
- satu paket udang kering (dlm 20 ekor)
-2 biji bawang kecil
-1 cawan air
-garam, perisa secukupnya
Cara-cara
Gaul butter dan tepung hingga menjadi serbuk roti
Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam tepung dan butter tadi
Tambah garam dan serbuk perasa
Uli bahan2 hingga sebati
(kalau adunan agak lembik, tambah tepung hingga adunan elok)
Cubit sedikit tepung dan gelek atas acuan kuih siput
Goreng dengan minyak panas hingga kekuningan
♥♥♥♥♥
ingat baru nk projek siput weekend ni... hehehe
BalasPadamalah....tengok akak buat ni rasa mcm tangan ni gatal2 pulak nk menggentel siput...
BalasPadamBestnya. Tapi tak larat le pulak.
BalasPadambertuahnya kawan CK dapat sahabat cam CK :)
BalasPadamas-salam
BalasPadamnpk sedap kuih siput ni..acuan kuih siput tu macam mana rupa dia..
salam ck...saya pun masa kecik2 suka makan kuih siput nih...tapi dah lama betul tak makan...memang sedap duk ngunyah2 sambil tengok tv..hehhehe...
BalasPadamsaya pun kalau kawan tempah suh buat kuih...tak sampai hati nak tolak...heheheh
wah dah menyiput ya CK..untung kawan Ck ada kawan seperti ck ni:)
BalasPadamsedap di mkn sambil sembang2 raya, tgk tv ni.
BalasPadamala noorma!!! teringat biskut siput arwah opah dulu-2 tuh....nak try resepi noorma lah...
BalasPadamsalam...
BalasPadamsaya nk minta resepinya leh x?....
Myda- silakan lah salin respinyer yer... TQ
BalasPadamhai...nak minta share resipi,halal yer..heheh
BalasPadam@Syah@zrinhalalan toiyiban...hehehe.... (nanti bagi sikit yer :p)
BalasPadamKalo xletak telo boleh ke ??
PadamT.kasih kongsikan resepi...i nak try buatlah..kalau buat ikut adunan u ni..brp byk boleh dpt yer?
BalasPadamDah dpt resepi meh buat pakai mesin....bleh buat bisnes besar besaran kalau buat guna mesin....laju..cepat...mudah.... Hubungi saya 0192932190 utk info lanjut....tq
Padam@dinnda ntah...saya pun tak sure la banyak mana, dalam 400-500gm kot..tp puas la makan...tahun ni baru cadang nk jual...tahun lepas saja buat utk kawan2 makan jer...
BalasPadamAs salam semua.... Saya ada menjual mesin kuih siput automatik...tak perlu nak gentel2 guna tangan lagi dah....uli doh siap msk dlm tabung dia lps tu mesin buat semua...kita tinggal goreng ngan ngap ngap....sonang kan.... Hubungi saya 0192932190 utk info lanjut.... Terima kasih....
BalasPadamAs salam semua.... Saya ada menjual mesin kuih siput automatik...tak perlu nak gentel2 guna tangan lagi dah....uli doh siap msk dlm tabung dia lps tu mesin buat semua...kita tinggal goreng ngan ngap ngap....sonang kan.... Hubungi saya 0192932190 utk info lanjut.... Terima kasih....
BalasPadam@wak best
BalasPadambagus mesin tu yer wak...tp brapa harganyer..
mesin buat kulit tat ada tak wak?? hehe
nk tny ni , td try buat ikut resepi ni , luar dia rangup tp dlm dia mcm lembut , mcm msuk angin plak npa eh
BalasPadamnk tny ni , td try buat ikut resepi ni , luar dia rangup tp dlm dia mcm lembut , mcm msuk angin plak npa eh
BalasPadamWarna dye memg x guna serbuk kunyit ea?
BalasPadamThank you for the yummy recipe.Tried it. Lasts long and tastes better after a few days.
BalasPadamsaya mohon salin resipi, boleh ka?
BalasPadamterima kasih
Aunty Zohorin
Salam wak, nak tanya mesin kuih siput berape harga?no telifon yg boleh di hubungi
BalasPadamNo telefon lama wak0192932190 x boleh dihubungi,wak kena bagi no baru
Padam
BalasPadamWsalam...en Taufiq
No atas tu leh watsap je...
No utk sms/tel 01120970747
Mcm mne klau nk buat kuih siput biasa?? Kne ambik resepi tu jugak ke??
BalasPadamAisyah
PadamKalu resepi kuih siput y biasa,unk resepi kat ats xtau plak sy..
Biasa sy buat unk 1 kilo gandum
Aisyah ni resepi kuih siput y biasa
Padam1 kilo gandum
1 biji telur
10 sudu besar gula
Air suam secukupnya(larutkn gula dlm air suam)
Garam secukup rasa
Marjerin 2x besar telur ayam ( kna pndai agak laa,kalu terlebih,biskut xranggup plak)
First..satukan tepung dgn garam..masukkn telur..masukkn marjerin..gaul n ramas dgn tepung biar jd mcm serbuk roti..tuangkn air yg dikacau dgn gula tu..uli sampai jd adunan
Second..lpas jd adunan y elok da.masukn minyak masak sikit..uli sekejap ag biar minyak tu rata..
Last...gentel jd kuih jew
#goreng kuih ni kna guna minyak y byak n api sederhana jew k