Salam Hujung Minggu.
Hari ni menggulai ayam plak. Tapi cara jawalah plak. Asyik-asyik buat kari, sup, sambal atau masak merah, boring ler jugak. Sesekali cuba cara jawa. CK dan keluarga paling lauk2 Padang, especially sotong dan telur ikan. Pekena plak ngan sambal berminyak dia.. fuh...faberet along tu.
AYAM MASAK PADANG
Bahan-bahan
1 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil]
5 helai daun limau purut [koyakkan]
2 batang serai [ketukkan]
2 cawan santan [1/2 biji kelapa]
10 biji ciliapi [biarkan sebiji-sebiji]
2 biji tomato [belah 4]
1 keping asam keping
3 s/b minyak
garam
Bahan-bahan diblender halus
10 biji cili api
10 tangkai cili kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji buah keras
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan serai yg diketuk.
2. Bila dah naik minyak masukkan ayam dan biarkan sekejap.
3. Masukkan santan, daun limau purut, tomato. asam keping dan ciliapi.
4. Biarkan reneh dengan api perlahan sehingga mendidih dan naik minyak dan pekat.
Lauk ni sedap dimakan bersama nasi putih, roti, lemang atau ketupat. So...raya nanti bolehlah buat lagi.
auw..auw..lapa balik bace entri ni..nanti nak soh mak buat lah ^_^
BalasPadamEntri Terkini : Mercun rocket buat aku terbang tinggi-tinggi
Entri terdahulu : Kita tak dapat beraya bersama tahun ni sayang =(
boleh makan dgn lemang, ketupat..ni yg tak tahan tgk....
BalasPadamdah follow jom follow qhaifanurin.blogspot.com
Salam npk sdp tu ...nak cuba lah ptg ni buat utk lauk bebuka keluarga
BalasPadamSalam Kak..Nampak sedap ni..ada masa boleh gak cuba ni
BalasPadam