Sebenarnya aku tak tau nama menu ni, tapi dah selalu buat. Campuran tempe, suun, pucuk dan sayur. Ada rasa lemak-lemak dan pedas. Belajar ngan sedara Jebat jugak, dan tiap kali kenduri mesti ada lauk ni. Ada sesiapa tau nama lauk ni????
Bahan sayur
-kacang panjang, dipotong
-pucuk*
-suun* (bahan * direndam dulu hingga kembang)
-karot –dipotong mancis – ni aku tak letak, sbb takde stok
-tempe- dipotong kecil, dan goreng dulu
-tauhu- dipotong dadu kecil, digoreng
-kentang-dipotong kecil, digoreng
Bahan ditumbuk
Halia
Lengkuas
Udang kering
Dimayang halus
Bwang merah
Bawang putih
Cili hijau, cili merah
Bahan lain
Cili kisar
Sedikit santan pekat
Garam, perasa
Cara-cara
Tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis lagi. Kemudian, masukkan bahan yang ditumbuk. Gaul rata dan biar sekejap.
Masukkan semua bahan- sayur
Masukkan santan. Boleh tambah air jika nampak kering. Gaul rata. Masukkan cili yang dipotong. Tambah garam dan perasa. Biar kering sedikit dan angkat
Best makan ngan nasi panas !!!
UPDATE: dh dapat nama sebenar...SAMBAL JAWA
bukan sambal jawa ke kak namanya.. entah.belasah je.tapi memang suke sayur masak gini.
BalasPadamooo...sambal jawa ek?? layan jer la..janji sodap :)
BalasPadamSalam Cendana Kasih....
BalasPadamKak cek suka sgt sayur masak cam gini...boleh ratah macam tu je...sedapnya....
baru nak jwb.. dah ada yg jwb.. hehehe.. betullah tu sambal jawa sbb kalau belah2 johor time kenduri mesti ada lauk ni... even kat kg akak felda kat pahang pun ramai yg hidang lauk ni sbb kebanyan org kat felda semua dah bercampur dari mcm2 negeri.. so tak kira org johor atau org dari negeri mana kalau kenduri sambal jawa ni mmg popularlah kat sana... akak memang suka lauk gini.. best!
BalasPadamakak..dapat kat mas, habis semangkuk mas ratah...
BalasPadamsedapp tu...