Resipi hari ini aku tambah sikit dengan kentang lecek dan yogurt. All in one. Kasi lagi lembut. hahaha...kalo tak lembut, ke sungailah ia...
Bahan-bahan
~250gm tepung gandum
>3 sudu besar kentang lecek
~1 sudu kecil yis
~ 2 sudu besarminyak masak
~1 sudu besar butter/merjerin
~ air suam (secukupnyer, untuk bancuh tepung)
~1 sudu besar susu pekat manis
~1 sudu besar plain yogurt
~1 sudu besar gula
~1 sudu teh garam
~1/2 sudu kecil bread improver
~1 sudu kecil bread softner
Cara-cara
1.Satukan yis, bread softner, bread improver,gula, air suam, minyak, susu, garam dan kentang kisar.
2.Masukkan tepung sedikit dan kacau dengan hujung jari.
3.Masukkan baki tepung dan uli sehingga menjadi doh.
4.Ambil doh dan bulat-bulatkan ikut saiz kesukaan. Letak inti kalo suka.Susun doh dalam dulang dan biar naik 2 kali ganda
5.Panaskan minyak dan buat lubang ditengah-tengah. Goreng hingga masak.
Hari ni malas dah nk salut dengan coklat dan segala bagai. Malas nak mencair coklat dan malas nk membasuh peralatan lepas tu.. kiranya semua malas ler... so salut jer ngan gula... makan ler korang!!
Ada 4 bijik ni, aku buat ler burger Msia- ni untuk along dan bang Jebat. Aku? togok air masak jer lah petang2 ni.... ermmmmmm !!! dugaaan...
sedapnya! rugi akak tak mkn tu..hehehe dua2 tu saya suka..:)
BalasPadamNieza- takpe..masih boleh bertahan..ni nk keluar cari tepung soya, pasni boleh la makan kuih ...hehehe
BalasPadamSedap nampak, campur kentang lecek lagi, so kena try.
BalasPadam