Isnin, 3 Januari 2011

Kuih Lapis dan New Toy

Salam...hari ni walaupun penat ke sana sini, tp tetap bersemangat nk buat kuih untuk minum petang. Sebab utamanya ialah nak merasmikan barang baru yang aku beli kat Alamanda Putrajaya semalam.


Resipi ulangan, maknanya aku kalo buat kuih lapis ikut respi ni jer. Diakui sedap dan menjadik !!!

Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
1 st garam
2 paket santan serbuk
1 st minyak masak
3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
4 cawan air

Cara-cara
1.Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
2.Keluarkan adunan dari blender &isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
3.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
4.Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
5.Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
6.Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
7.Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
8.* Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak

Yaaa...inilah dia toys baru aku. Huh..dh lama ngidam nk benda ni. Harapkan Jebat beli, hampeh ler.. katanya nk wat mende kukus besar2...haiishh...tahun ni bisnes aku tambah satu lagi produk iaitu Kek Kukus Coklat. So ada mende ni, cepat sikit siapkan tempahan.

Tak sabar2 nk potong. Tunggu kuih ni sejuk sikit jer, terus potong. Jebat pun terus ngap !!!

Alamak...rumah flat nk runtuh...lariiiiiiiiiiii  !!!!

13 ulasan:

  1. Dik benda alah ni ler yg akak duk kiv dlm list huhuhu bape dik?

    BalasPadam
  2. ha ah la..duk survey2 jugak..tak pe..wish list tahun baru..hahha...alamak flat dah rntuh masuk mulut da...he

    BalasPadam
  3. kak...nk tnya...brpe harganya, mas pun ada niat gak nk beli, senang kn nak kukus...guna elektrik jer..

    BalasPadam
  4. Kak Mimi, Izah,Mas dan lain2... alahai...malu nk letak harganya..murah jer..sbb cap ayam kan..hehehe... beli kat Carrefour Alamanda Putrajaya, harga masa beli tu rm179.00.. tu yang sambar gak tu walau tengah kering...heheh...maluuuu nyer !!!

    Sblm ni dh survey kat tempat lain, Jusco-rm238, Carrefour Cheras-rm218.00, kat kedai bakery lain-rm280 pun ada...

    BalasPadam
  5. new toy ditahun baru.... mesti pas ni banyak menu yg kukus tu kuor...pd kak rose, cap x jadi hal asalkan boleh guna kan!

    BalasPadam
  6. salam norma .. mcm berkenan ler , dh lama gak tgk kt blog chef asma .. nk suh hb sponsor beli on9 ngan chef right away ..hehe ..mmg dasar mata keranjang wlpn dh ada 2 biji pengukus tp ttp den nk rembat gak yg nih .. kehkehkeh

    BalasPadam
  7. wahhh banyak resepi kat cni... kita follow ekk..

    BalasPadam
  8. Salam Noorma. Senang tak guna steamer tu? Berkenan lak, tp dh ada 2-3 biji pengukus kat rumah ni, kang tak pasal2 kena pelangkung asyik membeli jer...kikiki. Nak kecek kuih cantik tu gak...hehe.

    BalasPadam
  9. ceh! banyak la ko punya toy

    BalasPadam
  10. klu ko punyer kata cap ayam, aku punyer lg ler cap mengkarung kot! hahaha..... selamat mengukus!! mantop gtu!

    BalasPadam
  11. cantik kuih dan new toy tu...saya pun berkenan yg mcm ni tapi biasanya saiznya kecik jer yg jumpa pun.

    BalasPadam
  12. weh..chantekk..haritu dah kecek2 cik abe aku soh beli, dia kata..berbaloi ke? ngeh..ngeh..kang beli skali pakai masuk kabinet dok diam2 situ..haha

    pinjam jela ek...huhu

    BalasPadam
  13. salam Noorma......first time masuk rumah awak ni.....eemmmm akak pon dah beli toy macam awak tu ...tapi akak beli kat chef asma yang pakar talam tu...mmg best guna kukus tu tapi jangan buat kukus ,kek kukus sebab lama sangat 4 jam itulah pesanan chef tu ari tu...tapi kalau setakat kek coklat,talam,apam ok sesangat....ok Noorma salam ....

    BalasPadam

Hello ♥♥
Takmo komen ke? beberapa patah perkataan pun takpe ㋡