Salam Sabtu untuk semua. Hari ni anak2 sume tak sekolah. Tapi papa diorang tetap maintain keje.. esok baru start seminggu cuti. Hari ni aku buat kek. Lepas tu gatal2 tangan wat decoration ala2 budak tadika..kahkahkah...suka anak2, dapat makan kek ada aising.. layan jer la hasil keras tangan mama ni. Lom sempat nk pegi kelas cake decoration.
Aising kek ni aku tambah cheese. Respi amik dari rumah Hana Jepun. Mmg sedap ler aising ada cheese ni.Kata Along macam rasa krim secret recipe..cewah...podah... ko bodek mama yer..takde dapat mainan nyer.... Disebabkan kek ni untuk anak2, so ada ler gambar orang lidi, mewakili anak2 aku yang 3 ketui tu...kahkahkah......
Keratan rentas kek. Asalnya kek oren sicilian. Aku amik respi dari umah kak Ina KL. TQ akak. Bahan-bahan
250 gm butter
250 gm tepung naik sendiri
4 biji telur saiz sederhana
1 1/2 tsp parutan kulit oren
85 ml jus oren
250 gm gula halus
Icing:
125 gm gula ising
5 tsp jus oren.
Cara-caranya:
Panaskan oven 170 darjah celcius.
Sapukan butter pada 2 loyang bulat berukuran 6cm x 14 cm.Alaskan dengan kertas minyak.
Pukul butter dan gula hingga kembang .Masukkan telur satu demi satu hingga habis.Pukul lagi,
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan terus pukul hingga sebati.Masukkan parutan kulit oren.
Last sekali tuangkan jus oren sedikit demi sedikit dan pukul hingga rata.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar hingga masak.
Bila kek telah masak sejukkan atas wire rack
bestnye... nak try buat jugak lah.. hehe
BalasPadamsalam norma ..akak pun jadi teringin pulak nak buat kek oren tu..
BalasPadamlagi satu kuih dangai tu..akak paling suka makan..masa kerja di tanjung karang dulu..setiap kali ada pasar malam akak beli..
tapi belum pernah buat sendiri..
sedapnye..... nak makan kek lg la... (mentang2 besday baru2 ni).. heeee
BalasPadamsweetnya anak2 akak tmasuklah kek tu..hehe
BalasPadam