Resipi amik kat umah Yati USA (Yatie ni punyer lah rajin buat kuih lapis, boleh dikatakan tiap2 hari buat kuih lapis gamaknyer...sampai aku bagi title Ratu Kuih Lapis kat dia ni..hehehe...) Asalnya pagi tadi salin respi kuih lapis kacang ijau. Tapi memandangkan kat rumah ni ada pisang, so buat ler Lapis Pisang ni dulu. Hasilnya..memang sedap ko..betul kata Yati. Time kasih yer Yatie..cayung kat awak !!!
Bahan-Bahannya:-Bahan A
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
2 sm tepung beras
2 sm tepung kastard/jagung
Bahan B
1 cawan pisang - dilecek
1/4 cawan air
Bahan C
1/4 cawan air
sedikit pewarna merah
Cara-caranya:-•campurkan semua bahan A dan kacau sehingga sebati. bahagikan kepada 2 bahagian.
•campurkan bahan B dalam satu bahagian dan kacau rata
•campurkan satu bahagian lagi dengan bahan C dan kacau rata
•Guna loyang bulat 7 inci, sapu sedikit minyak.
•Tuang hampir 3/4 cawan adunan B. kukus selama 8 minit
•Kemudian tuang 1/3 cawan adunan merah dan kukus selama 8 minit.
•ulang sehingga habis.
Rabu, 30 Jun 2010
Kuih Lapis Pisang
Sup Tauhu+Cendawan
Aduhai ikan keli... masih ada sekor dua untuk makan keluarga. Kata Hang Jebat aku, ujung tahun ni dia nak buat projek keli semula, sebab permintaan keli semakin meningkat. Mana taknyer, tiap kali pegi kedai runcit, tokeh kedai tu mesti suruh laki aku buat keli semula. Kedai2 makan yang kami hantar keli dulu pun mintak. Itu satu hal, permintaan benih keli pun agak bagus. So laki aku kena fikir panjang kalo nk buat semula projek keli ni, bukan apa, keli ni makan banyak. Satu minggu jer perlukan 2 guni palet. Duit kena banyak ooo...
Kangkung goreng belacan.
Disamping tu, aku sempat gak buat sambal tempoyak masa laki aku tengah mandi. Berjam2 dia mandi, rupanyer membasuh span filter ikan. Lama sangat menunggu, so aku buat ler sambal tempoyak..sori, gambo tak sempat nk amik..anak2 dh angkat tangan baca doa..
Selasa, 29 Jun 2010
Little Germ Dessert
Sedap sangat desert ni (bagi tekak aku ler..) yang pertama kali buat hari tu, aku guna sengkuang biasa jer, tp kali ni guna waterchesnut plak. Memang lagi sedap lah..
Kali ni aku bagi nama little germ plak, sbb aku suka main games Germ Swap kat internet ni..hehehe... Dengan gabungan air kelapa, isi kelapa, waterchessnut dan nagka masak, memang best makan waktu tengahari macam ni...
Resipi asal diberi nama Thap Tim Krob (red rubby dessert) Memang warna asalnya merah macam biji buah delima tu, tp aku jer memandai pegi ubah warna dia.. biar kalerful sikit, kali ni buat warna biru, merah, kuning dan hijau. (alamak, warna biru dh tukar jadi kaler purple plak..ni mesti over expose ni..)
Jom enjoy dessert yang best ni...
Isnin, 28 Jun 2010
Bubur kacang durian
Petang ni kami minum petang dengan bubur kacang durian. Pagi tadi dh tengok Yati US tayang kuih lapis kacang hijau dia..alamak..lambat plak..kalo tak dh tentu kami makan kuih lapis petang ni..takpe lah...nanti pegi kedai beli kacang ijau lagi (bukan nk bagi toyol bilang kacang ijau tu yer..tp nk buat Kuih Lapis laa...)
Durian ni kami beli kat PD masa g bercuti ari tuh, so isinya aku letak dalam tupperware dan frozenkan (petua diberi oleh kawanku Zarina) Bila nk makan, defrost'kan dan bolehlah dimasukkan dalam bubur ataupun makan jer macam tu...kesedapannya masih terpelihara..
Tapi kat KL ni pun dh banyak durian (datang dari Johor) tp kalo makan gitu jer, aku tetap pilih durian dari Bentong (bukan ler dr umah CikMin yer..) Kata laki aku, Bentong pun bakal keluar durian tak lama lagi...bestnyer..
Citer hari ini : Lambat sikit update blog hari ni..takde mood laa..pening kepala plak tu.. Dah 2 hari pening kepala ni, pening memikirkan keputusan yang telah dibuat..itulah, terlampau memilih sangat, last2 terpilih batang tebu...huhhhhh...
Ahad, 27 Jun 2010
Asam Pedas Daging Tetel (2)
Bahan-bahan
-daging dan tetel secukupnya -direbus dahulu hingga empuk (simpan air rebusannya)
-serai*
Sabtu, 26 Jun 2010
Menu Hari Sabtu
Untuk anak-anak, masakkan ayam masak kicap untuk diorang. Cukuplah tu yer...
Bendi celur
Jumaat, 25 Jun 2010
Kuih Dadar Manis
Ok..sampai sini dulu. Slamat Menjamu Mata di blog aku ni yer..kalo nk datang makan, call awal sehari yer..nanti aku siapkan menu special utk korang :)
Kerabu Kacang Botol
Kari kepala ikan bayan. Korang kenal tak ikan Bayan? ikan ni warna biru. Isinya rasa macam ketam, sebab ikan ni makan ketam. Yer ker ikan makan ketam? entah laa...org jual tu la yang cakap, tp isinya mmg rasa macam crabstik. Aku memang takleh makan ketam, so dapat makan ikan perasa ketam pun ok gak kan....
Khamis, 24 Jun 2010
Kerabu Mangga
Sori yer kengkawan..layan gambo jer lah dulu, tak sempat nk tulis respi. Si kecik ni pun dok memegang tangan aku ni hah....
Siakap kukus taucu. Kami dh suka respi ikan kukus letak taucu cenggini. Chinese style.
P/s:Ada lagi lauk belum disiapkan. Mesti kena ada sambal tumis, sayur goreng dan ikan/ayam goreng. Ni masuk yang mana sempat jer dulu. Nak sambung masak balik ni...OK yer...BYE !!!
Rabu, 23 Jun 2010
Tart Nenas
Jeles tengok kak Ina SGTV tayang sekut ni bulan lepas. Lama jugak tertangguh sebab aku dok mencari acuannya. Akhirnya jumpa jugak.. Aku ni memang peminat tart nenas, tak kiralah dalam rupa bentuk apa sekalipun, janji tart nenas. Raya ni kompom ler ada biskut ni dalam balang kuih raya umah aku...hehehe...
p/s: Beberapa minggu lepas, seorang rakan hubby ada bagi kami tart nenas, buah tangan dari bapa mertuanya yg melancong ke Korea. Sedapnyer tart nenas tu. Saiznya agak besar.Sebesar genggaman tangan. Makan sebijik pun dh puas. Kulit tartnya gebu dan lembut, manakala jem nenas kat dalamnya lembik. Memang sedap lah...
Selasa, 22 Jun 2010
Bubur Pulut Itam
Bubur pulut itam ni, kalo letak durian lagi terangkat. Tapi lupa plak nk letak durian tu. Takpelah... macam ni pon sodap.
p/s: Ingat nk pegi pasar tani la kejap lagi.Nk beli pokok 'Gerode'. Hari tu dh beli sepokok, tak lama lepas tu mati la plak. Laki aku kata makan di binatang2 halus spt semut dll. Pokok ni mmg elok kalo ada baby kecik. Menghalau benda2 tak baik la... (ni bukan aku cakap yer..orang tua2 yang cakap)
Masak Lemak Puyuh & Siakap Masam Manis
Puyuh ni lebih sedap kalo disalai dulu. Tapi aku malas dh nak menyalai, aku lebur jer dalam periuk macam buat masak lemak ayam tu. Kiranya ni ayam keciklah yer.. Sedap...Aku campur dengan ubi kentang.
Lawan gulai lemak puyuh tu, aku masak ler Siakap Masam Manis. Campur nenas sikit. Lagilah manis, tambah plak nenas sarawak. Wallah...ada belance daun salad, aku letak jer kat tepi ikan tu. Sukanyer anak2 tgk lauk lawa2 macam ni.
Sambal tempe. Tergoda tgk kat umah kak Asma semalam. Apa lagi, masa pegi pasaraya, terus le beli tempe sepaket. Kat umah ni sume orang suka makan tempe. Kengkadang tu kami sengaja pegi ke Pekan Sungai Besi semata2 nk beli tempe celop tepung. Aku plak suka beli keladi goreng. Best kalo cicah ngan sambal kicap. Ceh..dh jawa ler plak. Gasak ler..kita kan 1 Malaysia..
P/s: Aku ni kan, boleh makan apa saja masakan dr merata negeri dan daerah. So kalo ke sesuatu tempat, idak ler aku jadi gayat/jakun.Tapi kalo mak aku, dia takleh masuk dengan makanan negeri lain. Mesti nk makan kari dan makanan yang sesuai dengan tekak dia jer. Ada jer komplen mak aku tuh bila orang lain masak tak kena dengan selera dia.. aku pun kengkadang kena. Penat masak macam2 last2 dia kata tak sedap. Padahal orang lain cakap sedap dh. So sebagai anak, aku pekakkan telinga jer lah...
Isnin, 21 Jun 2010
Karipap
Hari ni aku buat karipap la plak. Inti keledek. Teringat plak karipap kat Pantai Tanjung Puteri yang sedap tu. Lama dah tak ke sana.
karipap yang dh siap dikelim.
karipap yang digoreng separuh masak. Simpan kat dalam freezer untuk digoreng esok pagi.
p/s: tak sabar nk tunggu malam nanti, tengok citer Arjuna @ tv3. Minat sangat ngan Remy Ishak dan Arman Graseka.
Alfredo Portobello Spegheti
Inilah sos spegheti yang aku beli. Tulis kat dalam direction tu guna fettuchini, tp aku bantai jer ngan spegheti. Sukati aku lah yer... nk pakai kuetiau ker, bihun ker...kahkahkah.....
Bahan2 penyedap kat dalamnya ialah sosej, cendawan butang, crabstick dan isi ayam. Lupa plak nk letak carot.
Selalu aku buat spegheti, banyak Irfan makan, sampai berulang2, tp kali ni dia tak brapa suka la plak. Dia lebih suka spegheti carbonara yang aku buat sendiri tu. Campur mayonis. Yang ni kureng la plak. Dia makan sekali jer, itupun sikit jer..sakit jer ati aku. Sib baik si Along boleh makan.
Ahad, 20 Jun 2010
Carrot Milk
Jap tadi, terasa dahaga, air teh ada kat atas meja tuh, tp tak mo plak minum. So merajinkan diri blender karot ni...
Aku campak jer carot, letak susu pekat manis, gula dan air. On blender dan SIAP. Kalo kat kedai diorang tapis air ni, tp aku malas ler..sedap plak makan serat dia.
Untuk anak2, letak satu scoop vanilla ice cream.
P/s: Selamat Hari Bapa buat suami tersayang. Semoga menjadi bapa terbaik buat anak-anak.
Sabtu, 19 Jun 2010
Nasi Lemak Berlauk
Alamak, lupa plak nk snap gambo nasi lemak. Jamu mata tgk lauk jer lah yer. Pas tu timun pun tak sempat nk hidang. Bila dh habis makan, baru sedar tak hidang timun. Takpe lah..perut dh kenyang...OK... nk layan jangan lupa lirik la plak. Hari tu masa pegi bercuti, kami tak sempat nk berkaroeke. Padahal semua kemudahan indoor dan outdoor games tersedia. Takpelah..anak2 kecik lagi, tunggu beso sikit...
Kuetiau Goreng Kerang
Aku buat secekak jer kuetiau. Kongsi ngan Mr Jebat. Kalo banyak2 muak plak. Biar sikit, malam nanti takdelah membazir jer nasi tu...
Kuetiau versi kering. Ada semua bahan, kerang, udang, fishball, kucai dan togeh. Mmg best makan ngan cili jeruk.
Selasa, 15 Jun 2010
Cekodok Molat
Hari ni kami cicah ngan sambal sardin. Sori, gambo sambal sardin tu tak sempat nk snap..
Citer cik Noorma : Kami dh nak keluar ni, pegi ke Cheras kot, sbb hubby nk beli seluar pendek. Budak2 plak nk kena belikan pakaian mandi. Aku?? ish..tak kuasa nk pakai bikini/swimming suit..kang kalah sume Miss World...wakahkahkah.....