Jumaat, 14 November 2008

Spiral Goreng

Sejak dua menjak ni memang suka makan pasta, tak kira la speggeti, makaroni atau apa saja. Tekak omputeh la plak. Teringat masa mengandungkan si along dulu, hari2 makan pizza, sampai skang ni along memang suka western food ni. Tak makan nasi pun takpe, janji ada roti. Tapi si adik pulak tekak melayu. Mesti nk kena nasik. Cukup dengan telur goreng dan kicap pun jadi..
Resepi ni untuk hidangan tengahari kami (entah la encik hubby tu balik ke idak makan tengahari, tapi dh cakap kat dia aku tak masak nasi hari ni...kang kalau dia "terbalik" ke rumah, aku buat ler benda2 lain. ..bihun sup ker, masak meggie ker...sbb laki aku tu memang tak jamah benda alah pasta2 ni..


Bahan-bahan
>pasta spiral-direbus dahulu, dan digaul dengan sedikit butter
>bawang putih-ditumbuk kasar
>bawang merah-didadu
>isi ayam
>sosej-dipotong dadu
>cendawan butan-dibelah 4
>karot-dihiris nipis
>serbuk lada hitam
>serbuk oregano
>australian pasley-hiris nipis(ni rasa dia mcm daun ketumbar, kalau takde pun takpe)
>meggie seasoning
>sos tomato/tomato puri
>garam dan perasa
>minyak zaitun untuk menumis (takde pun takpe, guna minyak biasa jer)
>mozzarella cheese (kalau suka)

Cara-cara
1.Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan serbuk lada hitam, australian pasley dan oregano.
2.Masukkan isi ayam, sosej, karot, cendawan. Kacau rata. Renjiskan sedikit meegie seasoning.
3.Masukkan sos tomato dan kacau lagi.Letak garam dan perasa secukupnya.
4.Akhir sekali masukkan pasta spiral yang direbus. Kacau rata dan bolehlah diangkat.Tabur dengan mozzarella cheese dan bolehlah dihidangkan....