Jumaat, 14 November 2008

Bubur Pulut Hitam

Beberapa hari lepas, dalam Asean Food Channel tunjuk resepi ni. Selain dibuat bubur, ia juga dijadikan aiskrim...emmm..sedap nyer ! !
Kebetulan dalam kabinet ada pulut hitam yang beli ari tuh. So leh ler masak bubur ni...... kalau ikut style makcik aku, dia letak santan pekat semasa menghilang. Nampak ler menarik sikit. Tapi aku ni malas, lebur jer sume tu skali gus.

Bahan-bahan
>pulut hitam-dicuci dan toskan
>santan
>gula putih
>gula merah
>sedikit garam-untuk menaikkan rasa lemak
>daun pandan

Cara-cara
1. Rebus pulut hitam sampai kembang (aku rebus dalam rice cooker jer)
2.Masukkan gula merah, gula putih dan daun pandan
3.Akhir sekali, masukkan santan (yg dicampur sedikit garam).
4. Kacau rata dan bolehlah diangkat.