Ahad, 9 November 2008

Kurma Daging

Ni sbb tergoda tgk fiza masak lauk kurma ari tuh...kebetulan hubby plak request suruh masak nasi minyak. So lauk ni memang kena lah...


Bahan-bahan
• Daging –dibersihkan dan direbus dahulu (ni kerja orang malas, shortcut)
• Bawang merah*
• Bawang putih*
• Halia*
• Kulit kayu manis
• Buah pelaga
• Bunga cengkih
• Bunga lawang
• Serbuk kurma
• Kerisik
• Santan
• Ubi kentang, lobak merah
• Tomato
• Cili merah, hijau
• Bawang besar-dibelah 4

Cara-cara
1. Tumis bahan yang ditumbuk bersama dengan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang. Biar hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kurma, kacau segera agar rempah tidak hangus. Kemudian tambah sedikit air.
3. Masukkan daun kari dan tutup periuk. Biar rempah masak dan naik minyak.
4. Apabila rempah agak garing, masukkan santan dan air.
5. Bolehlah dimasukkan daging yang direbus, kerisik, dan ubi kentang untuk mengempukkannya dahulu, kemudian karot.
6. Letaklah garam dan perisa secukup rasa, biar hingga mendidih.
7. Akhir sekali, masukkan bawang besar, cili hijau dan tomato. Kecilkan api, dan biar hingga naik minyak. Dan,,,bolehlah ditutup api dan dihidangkan