Khamis, 23 Oktober 2008

Sup tauhu

Hari-hari makan kari pun jemu jugak. So layan la chinese style plak. Sup tauhu lembut. Aku campur dengan telur dan karot (untuk tarik perhatian budak2 kat umah ni) Layan jer lah resepi nyer ni...

Bahan-bahan
>tauhu lembut - 1 bar
>sebiji telur
>sebatang karot
>daun sup-hiris
>daun bawang-hiris
>bawang goreng
>bawang putih-ditumbuk
>serbuk lada putih
>minyak masak/minyak bijan

Cara-cara
1. Tumis bawang putih dan lada sulah hingga wangi.
2.Masukkan air. Biar mendidih sebentar
3.Masukkan karot, pecahkan telur ke dalam sup
4.Masukkan juga tauhu. Biar mendidih dengan api perlahan
5.Akhir sekali, letakkan serbuk perasa, garam (kalau suka, letaklah kiub ikan bilis)
6.Tutup api, dan bolehlah ditaburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.

Senang jerk. Resepi orang malas