Khamis, 23 Oktober 2008

Somtam

Aku tgk juadah ni kat rumah Hana, sebelum ni memang tak pernah makan pun.Tengok dalam tv jer. Teringin plak nk makan. Balik kampung ari tuh, ambik ler betik mengkal. Buatlah benda somtam ni... Rasanya ok, sedap, tp aku sorang jerk yang makan. Hang Jebat tak sentuh pun. Dia tu salad2 ni tak layan. Punyalah syok makan,terlupa plak yang aku takleh makan udang kering,apalagi, alergik lah satu badan. Resepi ni pun salin dr umah Hana. Jangan marah yer Hana..nanti kena jual kat jepon tu.


Bahan-bahan ( 4 orang )
>150g betik muda
>1/3 batang lobak merah
>2-3 batang kacang panjang- x letak
>3 sudu besar udang kering

[ Bahan untuk dressing ]
>2 ulas bawang putih
>10-15 biji peanut
>2-3 sudu besar nam pla (sos ikan)
>1 biji lemon- ambik jusnya
>1-2 batang cili padi
>1 sudu besar gula
>tomato ceri
>kacang goreng - tumbuk kasar

Cara-cara
1.Buang kulit betik. Potong halus memanjang atau sagat memanjang. Sama juga dengan lobak merah.
2.Potong kacang tanah lebih kurang 3-4cm. Rebus sekejap.
3.Sediakan dressing. Masukkan bawang putih dan cili padi ke dalam lesung. Gesek-gesekkan dengan anak lesung. Tak payah tumbuk.. biar pecah2 sedikit saja. kemudian masukkan semua bahan-bahan lain.
4.Pastu gaullah dengan betik, kacang panjang dan lobak merah yang dipotong tadi. Masukkan juga tomato ceri n taburkan kacang.