Isnin, 27 Oktober 2008

Brocoli & Tauhu Telur

Resepi ni menjadi salah satu favorite kami sekeluaga kalau berkunjung ke chinese restaurant (kami slalu g kat brickfield, KL) Senang jer nk buatnya. Aku belajar dr untie sebelah umah jugak (ni jiran cina plak, umah aku ditengah-tengah, sebelah kiri india, sebelah kanan cina...he,he,he...masyarakat majmuk)

Bahan-bahan
>2 ketul tauhu telur -dipotong
>brocoli secukupnya -direbus dahulu dan toskan
>bawang putih-ditumbuk
>halia-diracik halus
>minyak bijan (sikit jer)
>minyak masak
>sedikit lada sulah
>udang kering
>sos tiram
>tepung jagung
>air
>perasa

Cara-cara
1. Tauhu telur digoreng, kemudia diketepikan. Susun dalam pinggan bersama brocoli tadi.
2.Goreng pulak udang kering, tapi jangan garing sangat, nanti keras
3.Keluarkan sedikit minyak dalam kuali tadi, dan masukkan pula minyak bijan.
4.Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan lada sulah
5.Masukkan sos tiram. Kacau lagi. Masukkan air.
6.Tambah perasa (tak perlu letak garam sbb udang kering dan sos tiram dh masin)
7.Masukkan tepung jagung yang dilarutkan dengan air untuk memekatkan kuah. Akhir sekali, masukkan udang kering yang digoreng tadi.
8.Siram ke atas brocoli dan tauhu telur goreng. Siap untuk dimakan panas-panas