Selasa, 14 Ogos 2018

Portugis Egg Tart

Salam... Hari ni CKak rajin sikit, dah lama nk makan sebenarnya, tapi tiada kerajinan nak membuatnya. Kalau beli di kedai, tak puas makan plak



Portugis egg tart ni terkenal di Macau, dibawa masuk ketika zaman kolonial Portugis kemudian diubah suai mengikut citarasa orang Asia. Kalau resepi asal dari Portugal mereka letakkan serbuk kayu manis, bila sampai di Macau tak letak dah.

PORTUGUESE EGG TART

- Puff pastry ready made (Beli jenama Kawan)

Bahan kastard :
- 4 biji telur
- Sedikit esen vanila
- 150ml air
- 250ml susu full cream (saya guna Dutchlady)
- 120g gula kastor
- 1tbsp tepung jagung

Cara-cara
Puff pastri diterap dan masukkan ke dalam acuan. Tak perlu gliss sebab puff pastri dah berminyak

Sediakan pula kastard. Satukan semua bahan dan tapis

Kemudian isikan adunan kastard ke dalam puff pastri tadi. Bakar hingga masak

** First batch ni CKak bakar guna oven, dalam 30 minit jugak laa... manakala batch kedua Ckak cuba bakar dalam airfryer. Wallah... 15min jer dah siap masak, cukup rangupnya.



Ok... Selamat mencuba

1 ulasan:

Hello ♥♥
Takmo komen ke? beberapa patah perkataan pun takpe ㋡