Jumaat, 16 Jun 2017

Kuih Siput Rangup Cendanakasih


Salam Ramadhan


Kuih siput ni menu wajib tiap kali raya. Tak raya pun ramai yg suka order, untuk kudap-kudapan dengan tv ataupun pc. Ermmm...dah makan tak boleh berenti. Pastu komlen berat badan naik !! salah sapa ek?? hahahaha




Resepi ni CKak agak2 jer...main campak2 tepung... lepas berbuka, rasa sikit adunan takut tawar ke, terlebih masin ke....kihkihkih.....tapi alhamdulillah...perfect !!! Sapa suka pedas, boleh tambahkan cili. Tapi kalau banyak sangat cili, nanti kuih siputnya tak brapa cantik laaa... CKak suka tumbukkan cili padi bersama bawang dan jintan...baru pedas2 sikit, tp warna tetap cantik 

Resipi Kuih Siput Rangup Cendanakasih

3 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar butter
1 sk minyak masak (ni petua nk bagi rangup)
1 sk jintan manis*
1 sb udang kering*
2 ulas bawang merah* (semua bahan * ditumbuk)
1 sk serbuk cili /cili boh
2 tangkai daun kari- dihiris halus
serbuk pati ikan bilis
1 sb telur (pukul dulu dan ambil 1 sb saja) 
garam, perisa
air masak secukupnya (agak2 yer)

Masuk semua bahan dalam mixer dan uli hingga sebati. Kenapa mixer?? sbb kalo guna tangan, lambat...lagipun kita takmo banyak sangat air digunakan.... dan sebati semua, boleh la gentel dan goreng dengan api perlahan. Sejukkan, dan bolehlah dimasukkan dalam botol