Ahad, 16 April 2017

Ketupat Sotong

Assalamualaikum...
Sapa sini suka makan ketupat sotong? CK suka versi pulut gini, berbanding inti ayam atau udang. 




Ketupat sotong 
Bahan-bahan
1kg sotong dibersihkan..
200g beras pulut dicuci, siap ditoskan dan direndam brsame secawan santan pekat + sedikit air... Rendam dlm 1jam... 
3cwn santan pekat utk kuahnye
sedikit halba
2cm halia dimayang halus 
1biji bawang merah dimayang halus
lidi

Cara-cara
masak beras pulut td separuh masak sahaja dgn api sederhana..

 Tutup Dan Biarkan sejuk ...
 Dh sejuk, ambil sotong yg dh siap dicuci td dan masukkan pulut separuh msk td ke dlm perut sotong sehingga 3/4... 
Dh smpai 3/4, mskkan kepala sotong dan cucuk dgn lidi..
 Mskkan santan pekat td ke dlm kuali atau periuk bersama bawang, halia dan halba... 
Dan mskkan semua skali dgn sotong, blehla letak ats dapur n msk dgn api perlahan sehingga menggelegak Dan msk pulut n sotong td... Dh siap bleh hidang.. Simple πŸ˜ŠπŸ˜Š


Ok....BYE !! 

0 corat coret:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...