hari ini CK mencuba kerabu megi. Uishh...pedas giler ko.... tak tahan CK..bagi anak2 jer laaaa... (anak2 boleh makan pedas, CK tak tahan...hahahaha)
Ok ini dia resepinya. CK copy paste jer dr group masakan di FB
1. Panaskan air.
2. Hiris lauk-lauk. Boleh guna crab stick/ sosej/ ayam/ sotong/ udang potong memajang
3. Rebus ayam/udang/ sotong sekejap sahaja dalam air yang telah dipanasakn (hingga masak)
4. Angkat dan toskan.
5. Masukkan bawang yang dimayam. 2-3 biji bawang bombay.
Serai diracik halus. 2-3 batang serta cili padi yang dipotong. 2-3. Nak lagi banyak letak la ya.
4. Celur /rebus sekejap. Angkat dan toskan.
5. Di dalam air yg sama celur/rebus mee segera. Saya guna 5 paket. Angkat dan toskan.
6. Boleh juga jika nak letak sayur-sayur seperti bunga kobis/kobis /karot. Celur juga semua sayur. Jangan lupa masukkan daun limau purut sikit.
7. Sediakan mangkuk. Masuk semua baham tadi.
Buka perencah dan gaul.
8. Perah 3 biji limau nipis dan gaul rata. Nak kurang atau lebih ikut suka.
3. Rebus ayam/udang/ sotong sekejap sahaja dalam air yang telah dipanasakn (hingga masak)
4. Angkat dan toskan.
5. Masukkan bawang yang dimayam. 2-3 biji bawang bombay.
Serai diracik halus. 2-3 batang serta cili padi yang dipotong. 2-3. Nak lagi banyak letak la ya.
4. Celur /rebus sekejap. Angkat dan toskan.
5. Di dalam air yg sama celur/rebus mee segera. Saya guna 5 paket. Angkat dan toskan.
6. Boleh juga jika nak letak sayur-sayur seperti bunga kobis/kobis /karot. Celur juga semua sayur. Jangan lupa masukkan daun limau purut sikit.
7. Sediakan mangkuk. Masuk semua baham tadi.
Buka perencah dan gaul.
8. Perah 3 biji limau nipis dan gaul rata. Nak kurang atau lebih ikut suka.
Siap untuk dihidangkan.
Ok selamat mencuba.
Inilah dia meginya. Import dari Thailand...Halal yer... |
OK.....sampai sini dulu