250gm tepung pau (tepung roti pun boleh)
3/4 sb marjerin
1/2 sb shortening
1sk gula halus
1 sb susu pekat manis
1 sk yis
1/2 sk bread softner
pandan emulco / jus daun pandan
air secukupnya
Inti kelapa/kacang merah dll
Cara-cara
Gaul semua bahan dan uli hingga sebati/lembut. Tambah air sikit2, agar mencapai kelembutan doh yang dikehendaki
Timbang 40gm dan masukkan inti
Perap setengah jam atau hingga naik dua kali ganda
Sementara itu panaskan air kukusan sampai mendidih.
Bila pau dh naik, perlahankan api dan kukus selama 8 minit.
SIAP
CK buat sikit jer, maklum la, kat rumah ni tak boleh buat banyak2 sbb budak2 ni mudah jemu. Kalo sikit dan tak cukup takpe... esok boleh ulang lagik Adunan 250gm tepung ni boleh dapat dalam 12 bijik pau
blum pernh try buat..
BalasPadam