Khamis, 7 Ogos 2014

Binga Pandan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 




bingka ni mmg sedap, lembut dan terasa lemak berkrim nya.... so apa tunggu lagi...cuba laaa



Bahan bahan
2 cwn tepung gandum 
3 biji telor
2 kotak santan kara yg kecil
1 cwn air daun pandan
1 cwn air
1 cwn gula
1/2 sd teh garam
bijan utk tabur atas


Cara-cara
Satukan semua bahan
Glis acuan, dan masukkkan bahan tadi dalam acuan
bakar suhu 180°c 45-50 api atas bwh hingga  masak

Ck suka yg garing2 sikit, sbb suka makan kerak2 dia...nyum,nyum 



Ok...selamat mencuba

5 ulasan:

  1. dulu arwah mbah weok rajin buatkan klu ade kenduri dgn raya
    le ni takde dah
    and takde sorang pun cucu dia yang boleh buat sedap gaya gini mcm dia
    meleleh la air liur tgk kuih ni

    BalasPadam
  2. Selamat hari raya
    Maaf zahir batin
    Feberet en abe kita ni Ck

    BalasPadam
  3. SHRMZB wat CK sekeluarga ye..muuaah!!

    BalasPadam
  4. Sidratul: saya suka kuih ni, tp anak2 dan suami tak brapa suka laaa....huhuhu.... dulu arwah opah saya buat bakar ngan sabut kelapa, lagi best kan

    Assyifa: yer, sedap dan penuh lemak berkrim...hahaha

    Mama Sara Nur : slamat hari raya juga buat Sara...ari tu kita balik batu kurau, lupa nk contack sara

    Doc Ina : amboi kak...very the ringkas...hahah...Slamt hari raya juga buat akak sekeluarga :)

    BalasPadam

Hello ♥♥
Takmo komen ke? beberapa patah perkataan pun takpe ㋡