Hari ini CK share kerabu mangga yang menjadi kegemaran CK sejak kecil. Resipi arwah mak dan CK mmg suka makan kerabu style gini. Entah laa...style thailand/kelantan CK tak brapa suka la plak.mungkin sbb guna banyak bahan kot.. hehehe.
Ok.. ni style CK yer...kerabu mangga yang menggunakan santan....kawan CK yang dok Baling pun buat resipi ni jugak... kan Nafisah Yaacob kan.. (Baling di Kampung Kupang yer..bukan Seberang Pekan yer )
Bahan-bahan
-mangga muda -santan pekat
-bawang merah-dihiris halus
-udang kering
-cili merah
-cili padi
-belacan-garam
Cara-cara
1.Buah mangga dikupas kulitnyer dan disagat halus.
2.Rendam mangga yg disagat halus tadi dalam air bergaram. Rendam lebih kurang 10 minit.
3.Tapis airnyer dan perah isi mangga tadi untuk keluarkan air masamnya.
4.Tumbuk cili padi, cili merah, belacan dan udang kering sampai lumat
5.Dalam bekas, masukkan mangga, cili yg ditumbuk, bawang yg dihiris dan santan pekat.
6.Gaul rata. Sesuaikan rasanyer dan bolehlah dihidang.
Ok..sampai sini dulu
Sedapnya kerabu mangga..
BalasPadamassalam CK
BalasPadamkecur nampk kerabu mangga
emmm sedappp kan
letak santan memang stail org Perakk kot sb mak akak pun kalu kerabu2 ni suka buh santan
tambah lemak2 tu yg makin sedapp
mmm... membuka selera...
BalasPadamSedapnya !
BalasPadamAssalamualaikum...ooo Kedah pun ada krabu manga jgk ye...kita xprnah mkn lgi style Kedah ni...yg slalu buat siam nyer...
BalasPadamawat tulisan tak kelauq, cam mana nak baca resipi..hu hu
BalasPadam