Isnin, 19 Mei 2014

Timun Betik

Salam isnin...

hari ni bukan tak banyak keje, tp ada la masa sikit2 utk update blog ni...drpd dibiarkan bersawang kan....hehehe

Ok... hari ni CK nk tayang dessert yang menjadi kegemaran CK sejak kecil. Sejenis buah yg berbau wangi dan enak. Mentimun Betik namanya, ada gak orang panggil Mentimun Bugis, dll... buah ni banyak di sebelah perak....dan orang perak mmg pandai makan dessert ni terutamanya bulan puasa. 

Rasa buah ni tawar jer...tp wangi..sebab tu buah ni kena makan dengan santan mentah dan sedikit gula. Lebih kurang makan pulut durian, pulut mangga laaaa....


Santan mentah tu boleh jer dimasak sedikit, atau diperah dengan air panas/air masak... Tapi CK ni guna jer santan kotak Kara, dan letak air panas dan secubit garam. Kemudian, dimasukkan sedikit gula.  Buah timun betik dibuang kulit dan dibuang empulur tengahnya. Kemudian dipotong dadu... Masukkan santan, dan bolehlah dinikmati....wallah...sedapnyer....


Ni rupa buah timun betik tu. CK jumpa di pasar tani Kinrara selasa lepas.. mahal gak buah ni... sebijik kecil besar penumbuk pun dah dekat rm3.00. Tapi takpe la kan... buah payah nk jumpa. Beli jer laaaa....

Nikmati dengan es batu...best nyer... lupa diet jap... hehehe

ni satu lagi buah yg CK jumpa kat pasar tani tu..Buah Gajus/Janggus, Ketere/tere, Jambu Golok, dll.....sekilo rm8.00, tanpa fikir panjang, terus jer rembat. Ada pun 5 bijik ni jer yang elok. Lain semua dh pecah2, dan penyet... rm4 utk 5 bijik ni . Hari ni CK cadang nk buat masak lemak tere ngan sotong. 




Ok...projek roti diteruskan lagi... alhamdulillah....order minggu ni dh tutup yer... kalo nak, minggu depan plak yer...

Butter bun. Ada inti butter di dalamnya

Chicken floss bun

Cheese bun


Ok..sampai sini dulu...wassalam 

Sabtu, 10 Mei 2014

Kerabu Mangga Kedah Style

Salam semua...

Hari ini CK share kerabu mangga yang menjadi kegemaran CK sejak kecil. Resipi arwah mak dan CK mmg suka makan kerabu style gini. Entah laa...style thailand/kelantan CK tak brapa suka la plak.mungkin sbb guna banyak bahan kot.. hehehe.



Ok.. ni style CK yer...kerabu mangga yang menggunakan santan....kawan CK yang dok Baling pun buat resipi ni jugak... kan Nafisah Yaacob kan.. (Baling di Kampung Kupang yer..bukan Seberang Pekan yer )

Bahan-bahan
-mangga muda 
-santan pekat
-bawang merah-dihiris halus
-udang kering
-cili merah
-cili padi
-belacan-garam

Cara-cara
1.Buah mangga dikupas kulitnyer dan disagat halus. 
2.Rendam mangga yg disagat halus tadi dalam air bergaram. Rendam lebih kurang 10 minit.
3.Tapis airnyer dan perah isi mangga tadi untuk keluarkan air masamnya.
4.Tumbuk cili padi, cili merah, belacan dan udang kering sampai lumat
5.Dalam bekas, masukkan mangga, cili yg ditumbuk, bawang yg dihiris dan santan pekat. 
6.Gaul rata. Sesuaikan rasanyer dan bolehlah dihidang.




Ok..sampai sini dulu