Salam
Dah minum petang ke?? Hari ni CK buat kuih kukus plak...dah lama tak menalam, dan hari ni jadi la Kuih Talam Lepat Gula Melaka. First time tengok resipi ni, terus berkenan, sbb ada kacang lepat (CK panggil kacang mata hitam) dalam aduan pulut tu. Ditambah pula dengan kelapa parut, sure sedap, so check barang2 dalam fridge, semua ada. Apa lagi, projek on laaa
bagi yang ingin mencuba, ini resipinya. Bagi CK sedap la sbb macam makan kuih serimuka berkacang gitu...hehehe.... insyaalah kalo ada kenduri lepas ni boleh la buat
TALAM
LEPAT GULA MELAKA
Bahan
lapisan bawah
250gm beras pulut- rendam 15 minit dan toskan
100gm kacang
lepat - rebus 15 minit dan toskan
½
cawan kelapa parut putih
300ml
santan- dicampurkan dengan ½ sk garam
Cara:
Kukus
pulut yang direndam dalam loyang selama 15 minit
Masukkan
santan, kacang rebus, kelapa ke dalam
pulut dan gaul
Kukus
lagi selama 30 mnit. Kacau setiap 10 minit
Setelah
masak, ratakan pulut dalam loyang dan tekan hingga mampat
Lapisan lapisan atas
3
biji telur
150gm
gula melaka*
100ml
air masak* ( Masak kedua2 bahan ini hingga gula larut dan pekat. Kemudian sukat
air gulanya menjadi 200ml)
300ml
santan
75gm
tepung gandum+20gm tepung kastat+10gm tepung jagung
Cara
Campur
semua bahan di atas dan kacau. Kemudian tapis
Masak
dlm periuk sambil dikacau hingga separuh pekat. Matikan api
Tuang
atas lapisan pulut yang sudah dimampatkan tadi
Kukus
kembali selama 15-20 minit
Puncak Jalil mengalami catuan air sekarang ni. Mujur la kat rumah CK ada 2 tangki air yang besar2 (beribu2 galen ) ...so kami takde masalah air...hehehe..... al maklum laa..orang niaga ni mana bleh bagi alasan takde air kat customer.. kalo buat alasan gitu, lari la customer !!!
Sedapnya CK.. sekarang susah nak jumpa talam gula melaka ada kacang.. tq share resepi.. boleh akak cuba nanti..
BalasPadam