Dah masak? Hari ni CK buat kerabu rumpai laut. Kebetulan masa balik kg ari tu, CK singgah kat pasar minggu dan beli segala ulam kampung, pucuk paku pun ada, dan bila pegi umah kakak, dia bagi plak rumpai laut segar dari sabah. So apa lagi, dah lengkap semua bahan, buat kerabu ler
Resipi sama jer mcm buat kerabu taugeh dan pucuk paku, cuma gantikan kerang/perut lembu masak dengan rumpai laut jer
Bahan-bahan
Pucuk Paku, Taugeh-dicelur dan di tos
Rumpai laut -dibersihkan dan dipotong kecil
Cili merah *
Cili padi * (bagi sesiapa yang suka pedas)
Belacan*
Udang kering*
Limau nipis
Kerisik
Beras -digoreng tanpa minyak hingga keperangan, kemudian, ditumbuk halus
Bawang merah -dihiris nipis
Pucuk Paku, Taugeh-dicelur dan di tos
Rumpai laut -dibersihkan dan dipotong kecil
Cili merah *
Cili padi * (bagi sesiapa yang suka pedas)
Belacan*
Udang kering*
Limau nipis
Kerisik
Beras -digoreng tanpa minyak hingga keperangan, kemudian, ditumbuk halus
Bawang merah -dihiris nipis
Halia muda-dicincang halus
Garam, perasa
Garam, perasa
Cara-cara
1.Bahan-bahan yang bertanda * ditumbuk bersama
2.Didalam bekas, masukkan bahan-bahan yang ditumbuk bersama dengan kerisik
3.Gaul rata
4.Masukkan pucuk paku, taugeh dan rumpai laut, diikuti garam dan perasa.
5.Perah limau nipis, dan gaul lagi. Sesuaikan rasa. Bila dh ok, bolehlah ditabur beras goreng tadi.
6.Gaul lagi, dan sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA
Rumpai laut segar ni lagi sedap daripada yang kering tu. Rasa lebih manis dan rangup
dalam freezer ada rumpai laut...
BalasPadambole cuba nanti...sedapnya
Assalamualaikum..Salam kenal suka intai dapur CK...semuanya sedap2.
BalasPadamsalam ck..
BalasPadamsaya suka makan rumpai laut ni..tambah hirisan tomato dan mangga muda kemudian perah limau katuri dan letak cili padi dan bubuh garam..sedap makan dengan ikan bakar..nyum2.
Salam ck...
BalasPadamBest nie...kn try juga nnti ;)
Suka resipi ini & nampak sedap!
BalasPadammak kita suka buat bubur gandum ni
BalasPadamsedappp he heee
nk lg di bulan puasa