Salam...
Kek ni CK buat khas untuk kawan-kawan masa kami beriadah di Wet Land semalam. Dah banyak kali CK buat kek ni.
Kali ini CK buat pelbagai warna. Pelangi la plak.... tp hawflakes tak brapa cukup. Yang ado jer lah !!!
Resipi asal dari kak Fida, MYR.
Bahan:-
• 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
• 225 gm gula halus
• 220 gm tepung gandum/tepung naik sendiri
• 1 sudu kecil rata baking powder
• 1 sudu besar ovallette
• 150 ml susu cair
• 1/2 sudu kecil garam
• 100 gm minyak jagung/masak
• 1 sudu kecil esen vanila
• beberapa titis pewarna merah dan hijau
• asam hawflakes secukupnya
Cara Membuat:-
1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak, hawflakes dan pewarna.
2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes di permukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.
5. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
6. Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
Hawflakes tak brapa cukup... alamak....
Banyak jugak dapat untuk satu bancuhan ni. Boleh la untuk 10-12 orang makan. Dan pagi ini, Along plak bawak ke sekolah untuk kawan-kawannya.
♥♥♥
Salam harap sihat yeee
BalasPadamlama x mkn kek kukus lapis masam manis ni
cantik pulak buat warna pelangi yeee ohhh semlm hujan lebat..pastu panas tu yg terbis pelangi di atas.....nakkkkkkk ada lg ke
Salam Kak Sheila...alhamdulilah sihat...
Padamsaya buat ni pun sbb kawan request, tp tak cukup asam la plak...so bedal jer laaa....
yer, pagi ujan, risau saya...sib baik la petang tu panas sampai ke malam... dapat la jogging sambil memecahkan lemak...hehehe...
sedapnya kek kukus nie... kalau dapat makan pagi kan sedap...cendana kasi la sepotong...
BalasPadamcendana boleh layari blog baru qiraddapur iaitu
http://fakruza.blogspot.com blog nie ada bermacam-macam jualan singgah la and foloww sekali tau..
salam Fakiroh...aik? tak dapat kek lagi ke?? dh hantar sepiring tadi..hehehe.....macam2 ada yer.. berkenan kat cling cutter tu...hehehe...
PadamAssalam Dik Norma....Wah..cantik warna pelangi nya tu...hrmmm tengah fikir2 jugak tekak ni dah lama tak makan....sedap tu!!
BalasPadamsalam kak Wati.. saya dh lama tak buat kek ni..tetiba jer terfikir nk buat lagi bila kawan asyik bercakap jer pasal kek asam manis..kebetulan semalam kami g jogging sama2, so buat la satu adunan ni..tak sangka banyak plak dapat..
Padamwahh cantiknya ck..:)
BalasPadamQ, ni versi tangan kayu, so lapisan tak sama rata...hehehe...setakat boleh makan jer laaa
Padamwow pelangi gitu...mesti behkan raikan warna2 pelangi beramai-ramai lak tu..tkpe sikitpun hawflake tu, yg sikitlah buat org tercari2, tertunggu2...:)
BalasPadamhuhuhu... ni akibat lower budget la...ingatkan cukup, rupanya tak...lupa, masa dulu tu saya buat separuh adunan, so satu paket hawflakes tu cukup untuk separuh adunan rupanyer....
Padamcantiknyaaa... aishh cam terpanggil jek nak try.. insyaAllah.. memang dah lama nak try kek ni, tapi bila tengok dipelangikan cantik sangat. bebudak mesti excited ni .. :-)
BalasPadamSalam dik Izah...kan,kan,kan...tp kalo Izah buat sure lagi cantik, sbb korang kan expert bab2 kek mengekek ni...akak ni janji boleh makan jer....
PadamAssalam Noorma, apa khabar? Lama akak x singgah sini..hehe, bz jer... Ni tengok kek kukus asam hawflakes ni dah la pulak terliur...adeei...cantik byk warna camtu...lg selera.. ^__^
BalasPadamSalam Kak Ummi... alhamdulillah..saya sihat... ye kan, bukan budak2 jer suka banyak warna, mak bapak budak pun suka...hehehe...
Padamsedap nye . <_<
BalasPadamsy nak buat tp tkt tak jadi :(
Cik Farizam.. cubalah buat, kalo takut buat setengah adunan dulu...akak selalunya buat setengah, tp kali ni buat 1 adunan,,,tu yang tak dapat budget utk hawflakes tu...kantoiiiii
Padamsalam ck - cantiknya kek ni. suka kaler dia.
BalasPadamSalam Mala..kan,kan...saya pun suker..
Padamp/s: seronok kat Oman?? jangan lupa FM utk saya ...hehehe
cantiknya..pelangi
BalasPadamNoni...pelangi sesudah hujan...hehehe
PadamMaaa,
BalasPadamJauh mata memandang kecantikan pelangi buatan..hihihihi cantik nyer ..kreatip gitu.
akak pernah buat sekali dulu..penat tul menunggu nak siap..last last buat tebal tenbal..amek ko tak jadi sangat..nak maakn pun malu..hahahaha..lepas tu tobat takmo buat lagi ...
salam ck
BalasPadamalahaiii cantiknya..sayang pulak nak makan :) pelangi lagi..suka tgok:)
Salam Zila...jangan sayang nk makan, kang berkulat lagi la rugi...hehehe...biarlah pelangi muncul dalam perut plak...hehe
PadamAs'salam CK
BalasPadamcantik sungguh kaler kek ni CK, pandainya memainkan warna nampak sangat menarik. Dulu pun k.ct pernah buat resipi kek hawflacks ni tapi anak2 pulak tak berapa suka sebab masam katanya. kita buat dia jadi bolehlah tukar lain kan..hehehe
Salam Kak CT- dulu anak2 saya pun tak brapa minat kek ni, tp bila dah dipelangikan, berebut2 plak diorang makan... mmg masam pun, tp bagi saya sedap plak masam2 tu...hehehe...
Padamassalam CK
BalasPadamCANTIK KALER KALER CERIA
Salam Mama Sara Nur- pelangi ni tak cukup 1 lagi warna...perasan tak?? hehe
PadamSalam kak..
BalasPadamteserlah kegebuan kek velvet tu..cantik pulak bila dipelangikan..budak2 mesti tertarik nak capai sepotong demi sepotong.hehe..
Salam Hasue, yer, kali ni kek ni gebu semacam plak, mungkin sbb guna tepung kek kot !!
Padamsalam ziarah dan kenal...ptama kali jenguk ke sini dh jatuh hati....bekenan kat kek kukus rainbow tu....nmpk nmpk mnarik dan sedap.....
BalasPadamSalam Qaseh Honey... terima kasih atas kunjungan ke blog CK yang tak seberapa ni...
Padam