Pepegi ni meh cium bau gulai tempoyak dari rumah CK...hehehe...(khas utk mereka yang menggemari tempoyak sahaja yer...yang tak suka tempoyak, sila tutup hidung anda...hehehe )
Bahan-bahan
1 ekor ikan talapia merah, dicuci bersih dan dipotong
- 3 ulas bawang kecil*
-10 biji cili padi * agak2 ler nk pedas ke idak
-1 inci kunyit hidup*
bahan2 * ditumbuk halus
-1 batang serai-diketuk
-1-2 keping asam keping
-1 cawan tempoyak (kalo tempoyak masam, tak payah letak asam keping)
-segenggam daun kesom
-1 batang bunga kantan-dipotong 4
-1 biji timun ladang/coklat -dikikis kulitnya dan dibuang empulur dalamnya - dipotong baji
-air secukupnya
-garam,perasa
Cara-cara
Bahan yang ditumbuk dimasukkan dalam periuk bersama serai diketuk, bunga kantan, tempoyak, dan air.
Biar mendidih sebentar agar cili masak (nanti masih ada bau cili padi..tak sedap)
Tambah air dan biar mendidih lagi.
Bolehlah dimasukkan ikan. Kalo kurang masam, boleh tambah asam keping.
Masukkan timun dan biar mendidih lagi.
Tambah daun kesum dan masukkan garam dan perasa.
Biar seketika dan bolehlah diangkat. Siap.
Syukur ada kawan yang baik hati. Terima kasih Wati sudi bagi stok tempoyak yang banyak buat CK. Seronok sungguh.... Nanti jemput makan kat rumah yer !!
Ni daging masak kunyit kegemaran anak2. Kat rumah ni, kalo dah buntu tak tau masak apa, inilah lauk penyelamat. Sebab anak2 paling suka lauk ni. Letak minyak lebih sikit, sbb diorang akan gaul minyak tu dengan nasi. Hehehe.... tak brapa healthy tp sedap !!!
Resipi daging goreng kunyit
daging secukupnya-dihiris nipis
serbuk kunyit
bawang besar-dipotong bulat
cili hijau,merah-belah 2, kerat 2
garam, perisa
minyak secukupnya
Cara-cara
Daging digaul dengan serbuk kunyit dan diperap 5 minit. Sementara tu boleh siapkan bahan lain spt potong bawang & cili
Panaskan kuali. Masukkan minyak masak. (CK suka lebihkan minyak)
Masukkan daging kunyit tadi dan kacau. Tambah air dan tutup sekejap agar daging elok empuk
Biar kering air daging tadi, dan bolehlah dimasukkan garam, perasa, bawang dan cili.
Kacau dan angkat !!
**Sesuai dimakan dengan nasi panas. Penggunaan minyak yang banyak memang la tak brapa sihat, oleh itu elok tukarkan kepada minyak bunga matahari/jagung jika suka. Tapi CK pakai minyak seri murni jer...hehehe....
♥♥♥
sampai ati..pagi2 tayang gulai tempoyak..
BalasPadamCK resepi daging masak kunyit tu x de? he3
alahai...meh la rumah...ada banyak stok talapia dalam kolam tu, boleh kita masak dan makan sama2 yer...
Padamerrr...tu saya dah masukkan resipi sempoy giler daging tu...tadi nk cepat, lupa plak...hehehe
Assalam menaip sambil tutup hidung ni.....napelah siksa Akak pepagi ni Dik Norma ooi....apa2 pun just to say hi!!!!sukalah tu dapat makan tempoyak!!!
BalasPadamsalam kak Watie...suka tempoyak yer...hehehe...kat rumah saya stok tempoyak WAJIB ada... kalo kurang dan musim durian lambat tiba, mesti saya susah ati...huhuhu...
Padameee..ada sikit ajer tempoyak kat umah..ikan lak takdo..memang kena dtg snin ngendeng sikit..sedap nyer kan..masak camgini..nak nak gu kan ngan paceri nenas..weiiii..tak cukup sepinggan uuu...:)
BalasPadamtunggu kak...jap lagi saya hantar sepiring...hehehe
Padamucu datang bawak mangkuk ni...tak dapat isi dapat kuah pun jdilah ..janji gulai tempoyakkkkk...
BalasPadamucu, saya takkan kejam utk bagi kuah jer... hehehe...bak mai mangkuk tu, saya bagi ikan yang beso...
PadamKita tutup hidung gak, tapi mulut mengunyah...hehe...
BalasPadamTak pernah ada tempoyak dlm rumah, nak cuba jugak, nama pun org Melayu kan?
Saya kalau ulang ulang makan asam rebus tempoyak pun takpe tapi tuan tanah kedaung tak suka.
BalasPadambanyak sedap lauk ni...lapar je nengoknya..
BalasPadamteringinnyeee...daging goreng yg tak brapa healthy tu pun saya suka kak...tingat kecik2 dulu suka makan cenggitu...nasik panas gaul minyak2 dia tuu...sedap nih
BalasPadam