Salam
Pernah tengok/makan keladi bunting? nama lainnya Paku Rawan. CK sendiri pun tak pernah. Ni pertama kali beli.
Sebenarnya, semalam masa melawat website Myresipi, nampak la satu resipi kerabu ni. Entah kenapa, CK tertarik plak nk cuba/rasa. Kebetulan, petang semalam ada pasar tani. Selalunya CK mmg ke pasar tani utk beli sayur kampung seperti pucuk paku dan pucuk ubi. Tapi semalam takde plak si pucuk pakunya. Nampak ler plak si Keladi Bunting ni. So beli ler seikat. Tapi tak pulak tanya si penjual tu macam mana nk siang/masaknya.
Dan, balik jer dari pasar tani, masuk lagi website MYR tu, dah tanya si pemilik resipi. Dan pagi ni soalan dah berjawab. Terima kasih kak Ann. Mmg best kerabu ni. CK ratah mcam tu jer...alamak, tak cukup la plak.
Bahan-bahan
Seikat keladi bunting – bersihkan dan rebus kemudian toskan.
sambal belacan – (1 bj cili besar+3bj cili api+belacan+asam jawa+garam+ 1sb udang kering-ditumbuk lumat)
1 labu bawang besar dimayang halus
1 biji limau kasturi
1 sb kerisik
garam & gula secukupnya
Cara-cara
Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk. Gaul sebati.
Perasakan dengan garam, gula dan limau nipis.
Siap untuk dinikmati. Untuk lebih rasa umphh tambahkan dgn lada hitam yg ditumbuk kasar.
Inilah rupanya paku rawan/keladi bunting tu. Satu ikat dijual dengan harga rm1.00. CK buat setengah jer...kengkonon saja nk cuba2 rasa. Last2 tak cukup la plak.
Errr...selain buat kerabu, sayur ni bleh buat apa lagi yer??
kalau kat tempat saya dipanggil keladi bakok...memang sdp kalau dibuat kerabu, tapi guna santan. dah lama dah tak makan, payah jugak nak dapat sekarang
BalasPadamsalam Noorma..lama k.atie xnampak keladi bunting.Selalu byk kat sawah padi.Ingat masa kecik2 dulu,mak selalu kutip bwk balik & masak kerabu camni.Nostalgiaaaaanya!
BalasPadamSkrg ni jarang k.atie jumpa org jual...klu ada nk gak beli.Tumpang mkn kat sini blh..dah bwk pinggan nie :D
Selalu nmpk sayur ni kat psr tani.
BalasPadammemang pernah dengar keladi bunting boleh dimakan.. tp tak pernah lagi masak sendiri atau merasa yg org masak... kalau terjumpa kat pasar tani bolehlah beli & cuba masak.. cara siang tu sama mcm keladi biasa juga ke? kena siat2 kulit luarnya tu tak?
BalasPadamCheq Su, Azatie, Mala- ni pun semalam jumpa kat pasar tani...terus jer la beli, nk jugak tau mcam mana rasanya...
BalasPadamMadiha- entah la..saya pun baru first time, tadi dah cuba siat kulitnya, tapi tak boleh...so...dia bukanlah macam keladi biasa tu...saya potong2, dan kemudian celur..getah pun takde...gamaknya nama jer keladi bunting kot, tp tak seperti keladi...hehehe....
oo camni paku rawan.Tak pernah makan.Selalu jugak nampak kat pasar mala.
BalasPadamselalu jumpa kt pasar tani.tp tak de ati nk beli.ooo cam ni nak masaknya...nnti kalau pakwe aku balik,leh la cuba.dia tu semua bantai...hahaha...
BalasPadamwow hebat....xpenah makan dan dengar lagi sayur nie....nampak menyelerakan..bila la ley rasa..teringin gak mana tahu pas makan terus bunting...hehe gurau je...
BalasPadamhuhuhu..ck dah buat dah..kita kena tunggu dpt keladi baru leh buat...huhuhu
BalasPadamck..baru i tau u ni mummy yg kat myr tu..hahahha..dah konal lama la kiranya kita ni ye..cuma kat blog ni je baru kenal...kekeke
BalasPadamCikManggis, Pet, Cikgu Maz- yer, sama la kita...baru kenal....sedap rupanyer sayur kampung ni...uhhh..betapa ketinggalan nyer daku !!!
BalasPadamQ - hehehe...saya la mummy7857 kat MYR tu....
Kak Noorma, kalo nenek kita panggey pucuk kelayor. Yang daun dia yang bergulung (pucuk muda) pun bleh makan, sedap kalo di celor kejap, peh tu cicah sambey belacan yang agak2 cair sket..sedap weyyy. Kita dulu zaman sekolah, gi masok kolam ikan, petik pucuk kelayor ni bikin ulam, masak lemak pon sedap jugak gamaknya. Uihhh sedap sungguh!
BalasPadamwaaa...ko ni abot...siap meranduk segala kolam ikan yer... brutal sungguh ko zaman kekecik dulu yer...hehehe
BalasPadamhaaa....mende alah ni memang tak pnah jumpa lagi ni...jakun tak? huhuh
BalasPadamhehhee... tq yer...sudi cuba resepi ann.. keladi bunting pic tu panjang2 yer.. yg ann beli gemuk2 n pendek...
BalasPadamNani= saya pun jakun,,,hehehe...
BalasPadamKak Ann - keladi saya ni ikut macam tuan yang membelinyer..panjang2 dan kurus..wakahkahkah....
Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
BalasPadamAssalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺ππ»
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πͺπΌ
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570