Salam...dah seminggu asyik makan daging jer, kepala pun dah berpinau. Hari ni takmo makan daging, buat sambal belacan plak. Pastu goreng ikan kering/pekasam.
Sambal belacan ni kira powerlah jugak. Mana idaknyer, guna cili padi kampung. Dah macam citer 'Jangan Monyet Jangan' plak dah...
Bahan-bahan
~2 biji cili merah masak
~10 biji cili padi kampung
~belacan
~garam
~1 sudu besar sos ikan (nampla)
~2 biji limau kasturi (ambil jusnya)
~1 biji kulit limau kasturi (yg tadi diambil airnya) dipotong halus
~1/2 biji tomato - dipotong dadu kecil
Cara-cara
tumbuk sume bahan2.. akhir sekali campurkan dengan tomato, jus limau kasturi dan kulitnya. Gesek sikit dengan lesung batu.. siap..
salam noorma..makasih!wah!sambal belacan tue mmg sedap buat cicah ngan sayur rebus nih!..mkn x noleh kiri kanan dah..hihi
BalasPadamnape boh sos ikan ek? ada gak sos ikan ni, yg botolnya cap sotong kan? betul ke ek? hihi...
BalasPadamKak Azatie - ni kes dh boring/jemu makan daging korban,so hari ni makan sambal belacan la plak...tingat citer Labu-labi "hari2 makan pisang, hari ni aku nk makan nasi ngan sambal belacan" kahkahkah....
BalasPadamAnna Qawina - ni respi macam kat kedai tomyam tu. Slalu kalo makan kat kedai tomyam mesti order ngan sambal belacan dia yg power...rupanya letak sos ikan...yer yg cap sotong tu.. fish sos /nampla...
power giler tu yang sedap:) baru ninamakan sambal ...makanan sihat dan sedap:)
BalasPadam