Salam... breakfast pagi ni makan karipap ler plak. Nasi lemak smlm tu tak cukup. Budak2 dh bawak bekal ke sekolah la plak... (itu ler anak2 aku, kalo benda sedap, mesti nk bawak bekal)
Karipap ni mmg dah ada dalam esbox. Aku mmg buat banyak2 dan frozenkan. Kalau ada tetamu yg datang menerjah, inilah makanan penyelamat. Intinya versi kosong tapi manis.
Resipi inti
>keledek-potong kecil dan rebus
>bawang besar -dipotong dadu
>serbuk kari ikan
>sedikit ikan bilis-ditumbuk
>kiub ikan bilis -klau suka laaa
>garam,gula, perasa
Cara-cara
Panaskan minyak dan tumis bawang besar yang dipotong dadu hingga layu
Masukkan serbuk kari ikan, goreng hingga rempah masak.
Masukkan sedikit air, kacau hingga pecah minyak
Masukkan ikan blis dan keledek yang direbus
Tambah kiub ikan bilis, gula, garam dan perasa
Biar kering dan bolehlah diangkat.
Ni resipi inti jer yer...Untuk doh,pandai2 ler korang goole kat kebinet aku tuh...Kalo malas, pakai pastri puff pun boleh, tp jangan goreng yer...bakar ler... pun sedap gak...
Salam kak noorma, saya pun teringat juga. masa skolah dulu, karipap manis2 camni la yg asyik dibeli. Sedap.. inti keledek juga. :))
BalasPadam