Pagi2 makyung dh bangun, masak kuih ni. Skang ni kalo teringin jer nk makan sesuatu benda, mesti sampai termimpi-mimpi. Pas tu bangun tido jer terus capai periuk dan buat. Dulu masa kat kampung aku tak brapa layan sangat kuih ni. Maklumlah, tiap2 hari tulun mak buat kuih ni utk dihantar ke kedai. Ada bingka pandan, bingka tepung beras, dll. tapi skang ni kalo nk makan, kena beli, dh tu tak sedap plak..(maksudnya tak sama mcm mak aku buat laaa )
Disebabkan terlampau teringin nk makan, sampai terlupa tabur bijan kat atas kuih ni..takpelah...aku buat garing sikit, sbb nk makan kerak...Resipi dr Joeyee Myresipi. Thanks you so much!!
Bahan-bahan
-1 cup gula
-1 cup jus pandan
-2 cup tepung gandum
-2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
-2 tbs butter
-3 biji telur
-1/2 tsp garam
-colour hijau
-bijan
Cara-cara
-campurkan semua bahan. blend samapi sebati.
-masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
-panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih,
-taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing
Esok lusa aku cadang nk buat bingka roti plak @ bread and butter pudding. pas tu buat bingka jagung, kastart jagung, bla,bla,bla......
Rajinnya makyung nih buat kuih muih...sue pun suka buat bingka ikut resepi joayee nih..tp jarang letak bijan sebab org kat umah ni suke kosong..nak sepotong kak..eheee
BalasPadamDalam senarai nak buat. Panjang senarai nyeer.
BalasPadamsalam
BalasPadamsaya pn dah lama tak buat kuih ni
terima kasih kongsi resepi, nanti mahu cuba
Puas hati ni makyung buat sendirik kuih bakor... siap boleh buat kerak lebih tu.:)
BalasPadamHasue-ooo boleh gak tak letak kan..betul tu, masa mak kita buat dulu pun, dia tak letak, abis gak orang beli...he,he...
BalasPadamGerau Gebang- agaknyer bilalah dapat buat yer..waiting list yg ke berapa tu??
Mas Ayu- sama-sama. Nanti kalo dh buat, hanto sikit kat kita yer!!
Ijan- orang dulu kata kalo sapa suka makan kerak ni, dia tu pemalas, betul ker?? ish,ish...padahal dia tu kot nk kan kerak tu..he,he...