Meh kita share resipinya kat sini.Resipi diambil dari Myresipi, tapi aku kena modified sikit, maklum lah, inikan ikan air tawar, takut lak hanyir. Tapi bila dh kena cara membuatnya, tak hanyir pun....
Bahan-bahan
400gm isi ikan tilapia
1 sudu kecil garam (paras rata)
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil tepung ubi
1/4 sudu kecil soda bikarbonat
2 ulas bawang putih-ditumbuk halus (boleh guna garlic powder)
secubit serbuk perasa jika suka
Cara-cara
-Mula2 rendam ikan tilapia yang sudah disiang ke dalam air garam yang dicampur limau-ini untuk menghilangkan hanyir. Boleh gak gaul dengan tepung dan sebagainya.
-Kemudian, asingkan tulang dan isi ikan.
-Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, bawang putih yang ditumbuk, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat.
-Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
-Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
-Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
-Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.
*boleh jugak ditambah dengan daun sup, daun bwang dan cili merah.Sume bahan tu dicincang halus tau. Maka terjadilah fishball yang berbintil hijau merah mcm kat dalam gambar tu.
Hari ni mak yung terlebih rajin sikit. So pelbagaikan fishball ni, sumbat dalam cili merah, hijau dan tauhu. Sampaikan terlupa nk lunch tengahari tadi. Lepas buat fishball ni, aku main plak online games kat tenet ni. Bila perut lapar, makan jer lah roti krim jagung gardenia....aduhai...datang lah pemalas aku ni....
best nye nmpak fishball fresh gini kak noorma. semoga projek baru akak sukses :)
BalasPadamwahhh meriahhhh meriahhhh...bagus bagus anak bangsa Melayu seagama yang mengeluarkan produk ni..Aku banggaaaaaaaaaaaaaaaaa.....Tak sabo nunggu produk dikuokan!!!
BalasPadamSalam Kak,,
BalasPadamalahai sedapnya ..
lapoo haihhhh... ^_^
rajin betullah awak ni...jadikan steambot sedap ni...
BalasPadam