Resepi cilok dr umah Hana jer. Time kasih yer tuan asal resepi. Aku wat simple decoration jer. Malas plak nk kuarkan aising set tu.
Bahan-bahan
2 cwn gula (kisar)
2 cwn tepung (ayak)
3 biji telur grade A
1 cwn koko powder
1 cwn susu cair
1 cwn minyak - hana gune butter cair
1 cwn air panas didih
1 tsp soda bikarbonat - ltk secubit je
1 tsp baking powder
1 tsp esen vanila
**utk ganache**
2 cwn non dairy whipping cream
500g cooking chocolate
1/8 cwn golden syrup
**utk whipped cream
1 cwn non dairy whipping cream
Cara-cara
-tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama.
-pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila.
-masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati.
-masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik.last skali masukkan air panas..kacau sebati.
-bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bleh juga kukus slame lebih kurang 1 jam.
**utk ganache**- guna kaedah double boiler.
dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati.
tambahkan golden syrup.
ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk- tkyah simpan peti sejuk pon xpe, sbb takut keras.just sejukkan gune suhu bilik.
**utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati.
kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti.enak dmakan sejuk..
Wah.. coklat pekat kek nye... topping yg meleleh tu yg sangat best tu...
BalasPadam