Sabtu, 30 Mei 2009
Roti Jala dan Kari Ayam
Jumaat, 29 Mei 2009
Maruku Bijan
Resepi dr akak pulau singa, Kak Fida...thanks akak..sedap maruku ni. Ni dh masuk list untuk biskut hari raya nanti. Nk tengok resepinyer, klik sini yer
Cornflakes Madu
Lepas masak, cepat2 masuk dalam tupperware dan simpan. Takut nanti tak sempat nk jamu kat tetamu. Tapi adalah sikit untuk anak2, dh bagi diorang rasa.
Pizza for my kids
Disebabkan papa tak balik makan tengahari, so hari ni rilex la sikit. Along plak tak pegi sekolah, sbb kat sekolah dia hari ni hanya dijalankan satu sesi jer, so sapa yg sekolah petang ni cikgu nasihatkan tak payah datang...sapa nk datang pun boleh, bukannyer belajo tp diorang wat sambutan hari guru. Main jer lah kat sekolah tu!!
Doh Pizza ( Untuk 2 Keping)
Bahan-bahan
-1/2 cawan air suam
-2 1/4 sudu kecil yis
-1 1/4 cawan air (suhu bilik)
-2 sudu besar olive oil
-4 cawan tepung
-1 1/2 sudu kecil garam
Cara-cara
-Masukkan air suam di dalam mangkuk sederhana besar. Tabur yis dalam air dan biarkan 5 minit. Masukkan air (suhu bilik) dan olive oil kemudian kacau rata.
-Campurkan tepung dan garam di dalam bekas yang berasingan. Tuang campuran air dan yis tadi perlahan-lahan sambil menguli. Uli sehingga doh menjadi lembut dan tidak melekat.
-Bulatkan doh dan letakkan di dalam bekas yang dioles dengan minyak, tutup dengan plastic wrap.
-Biarkan selama 1.5 hingga 2 jam atau sehingga doh naik dua kali ganda.
-Bahagikan doh kepada dua bahagian dan canaikan.
-Boleh diletakkan toppings mengikut kegemaran dan bakar selama 15 hingga 20 minit pada suhu 200 ‘ Celcius.
Khamis, 28 Mei 2009
Kuih Lapis
Resepi dr Tulip(Myr). Copy and paste jer dr sana. Senang citer
Bahan-bahan
-1 cawan tepung beras
-1/2 cawan tepung gandum
-1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
-1 st garam
-2 paket santan serbuk
-1 st minyak masak
-3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
-4 cawan air
Cara-cara
-Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
-Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
-Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
-Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling.
-Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
-Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit.
-Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
-Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk dan bolehlah dipotong
Aku selalu buat kuih lapis dr resepi Tulip ni. Memang menjadi punyer lah..bukan saja buat untuk makan sekeluarga, tp aku dh pernah buat untuk kenduri tahlil, dan doa selamat. Dan kuih ni jugak yg paling cepat habis...sedaplah agaknyer tu. Dan aku jugak pernah buat kuih lapis pelangi. Cantik!!! .. time kasih lah pada yg empunya resepi, cik Tulip.
Tempe Goreng
Resepi, C&P jer dr myr Hana tuh...
Bahan-bahan
-5 keping tempe
-1 cawan tepung gandum
-1 sudu besar ketumbar
-3 ulas bawang putih
-serbuk kunyit
-sedikit garam dan air
BHN UTK SAMBAL KICAP
-segengam chili padi
-2 ulas bawang putih
-gula
-kicap manis
Cara-cara
-Potong serong tempe nipis2 supaya rangup.
-Tumbuk bwg putih n ketumbar.
-Campurkan tepung dengan bhn tumbuk dan serbuk kunyit. Letak garam skit. Then masukkan air sedikit demi sedikit sehingga cair macam tepung nk goreng pisang.
-Panaskan minyak, Dah panas bleh la goreng hingga kekuningan.
-Utk sambal kicap - tumbuk chili,bwg putih, dan gula. Then masukkan dlm mangkuk dan bubuhlah kicap. Dah siap..bleh cicah ngan tempe goreng td...
-SeLaMaT MenCuBa
Hari ni Hang Jebat balik lambat, so aku makan tempe ni jer..pas tu layan wonderpet ngan Irfan...
Rabu, 27 Mei 2009
Telur Goreng Mata Kerbau
Apa raaa....entri telur pun nk letak kat sini ker? he,he,he...manalah tau kot2 ada yg teringin plak nk makan lepas ni.... kat umah aku ni, tiap malam mesti buat telur goreng, tak kira telur dadar ataupun telur mata kerbau.
Ikan Kerisi Berlada
Cukuplah 3 lauk untuk dinner malam ni....harap sume kenyang.
Kuih Dangai
Resepi dari as75 MYR. Thanks you so much!! copy and paste jer.
Bahan-bahan
-2 cawan kelapa parut (as guna kelapa kering + 1/2 cwn air & panaskan dimicrowave)
-2 cawan tepung pulut (boleh kurangkan jika suka rasa kelapa yg lebih)
-1 cawan gula( manis ikut suke)
-sedikit garam
Cara-cara
-Gaul semua bahan (kelapa, tepung & gula)
-Masukkan kedalam loyang, bahgian bawah ditekan sedikit..
-Panaskan dalam oven pada suhu 180 selama 5-10 min (hingga sedikit keperangan)
-Setelah siap biarkan sejuk dan dipotong..
:: Bagi yang x ada acuannya, boleh guna loyang biasa @ frying pan pun ok juga.. :: Jika tidak menggunakan oven, boleh juga terus dibakar diatas dapur, dengan menggunakan api yg kecil..kalau suke yg garing2 tu bakar lama sikit..adjust2 la ya..
Mee Sup
Selasa, 26 Mei 2009
Paprik Ayam
Resipi, klik sini yer Dh selalu buat pun sebelum ni...malas dh nak menaip resepinyer...
Masak Lemak Rebung + Perut
Masak Lemak rebung wif Perut. Ni buat style nogori. Takde bawang, serai...
Sambal bacang...skang ni musim mangga dan bacang. Senang dh nk makan.
Ikan Masak Kicap, lauk untuk anak2. Tp mak bapak pun tumpang sekali ler...
Lauk Nenas, selalu nampak benda ni kat rumah orang kenduri.
Sekianlah persembahan dan cerita merapu untuk hari ni...kejap lagi cadang nk keluar, pegi salun. Bukan wat facial atau rambut, tp nk beli ubat dan jamu. Pas tu nk merayap kat Jusco plak. Lepak kat Jusco sampai petang...eh, boleh ker?
Baked Macaroni and Cheese
Nk masak apa pulak untuk tengahari ni yer??
Isnin, 25 Mei 2009
Simple Dinner For Tonight
Ha...dh dapat idea dh. Hari ni kita dinner western style lagi yer...Cepat2 keluarkan ayam dari esbox. Sementara tunggu ayam tu defrost, aku ajak Hang Jebat g Giant, beli roti perancis....
Roti Perancis. Lebih sedap lagi kalo sapu garlic butter, tp aku malas dh nk buat. Makan jer lah mcm tu jer..
Cekodok Pisang
Kali ni wat style mak aku plak. Letak kelapa parut. Ada la rasa lemak2. Lain2 tu macam biasa ler...
Nasi Goreng Ayam
Hidangan tengahari buat suami tercinta. Nasi Goreng Ayam. Hari2 makan nasi berlauk pun boring gak kan abang!!! Makan jer lah yer. Malam nanti kita pikir menu lain untuk diisi dalam perut tu!! Sib baiklah laki aku understanding. Tak banyak kerenah. Kalo aku tak masak, dia suruh masakkan megi jer... ish,ish,ish....mana nk cari laki mcm ni kan... (kah,kah,kah....)
Nasi Goreng Ayam dihidangkan bersama sup ayam. Ada la selera sikit nk makan. Takdelah telan nasi ngan ayam jer..
Ahad, 24 Mei 2009
Pasta
Sabtu, 23 Mei 2009
Lauk Lunch Hari Ini
Untuk resepi klik sini yer (cilok dr umah Hana) malas nk taip panjang2. Tapi terung ni aku tak bakar, potong kecil2 dan goreng.
Ni plak ikan limbat goreng berlada. Sekali tengok mcm ikan keli kan! yelah, adik beradik kelilah jugak, tp ini keli sungai, namanyer Limbat. Mana dapat? hasil pancingan kat belakang umah tu. Habis, dh aku yg bagi diorang makan roti dan nasi tiap2 hari, siap nyanyi lagi. Takkan takleh pancing kot sekor dua buat lauk.
Kalo keli yg dibeli dipasar tu, ataupun yg aku bela berjuta2 kat belakang umah tu, itu namanyer keli bunga. Perbezaan antara keli sungai (limbat) dan keli bunga? Limbat ada bintik2 putih kat bawah perutnyer, manakala keli bunga takde. Isi ikan limbat ni lebih manis dan pejal tp kalo kena sengat, cepat2 la pegi klinik, sbb sengatan limbat lebih bahaya daripada keli bunga. Limbat ni plak kecik2 jer, dan tak boleh membesar macam keli bunga. Tengoklah gambar kat atas tu, halus2 jer..kalo keli bunga ada yg besar seberat 5 kilo.
Jumaat, 22 Mei 2009
Megi Kari
Ni megi kari. Aku letak ler segala bagai benda yg ada kat esbox tu. Ada sawi, cili padi, tauhu, fichcake, fishball , telur dan meatball. Korang tengok telur tu..semacam jer kan..ha, tu telur kembar. Ada 2 kuning dalam 1 telur. Masa aku pecahkan telur tu, tak perasan plak telur tu kembar....alamak, ni yg leceh ni, tak dapat ler aku nk makan telur tu (sbb mak aku dh pesan, jangan makan telur kembar, nanti dapat anak kembar...) he,he,,,,boleh pakai ker kepercayaan mcm tu. Tapi aku ikut jer... ha,ha,ha.....
Farah, Kak Asma, Hana ...meh ler joint aku makan megi!! ...he,he....
Khamis, 21 Mei 2009
Masak Lada
Bahan-bahan
-ikan haruan(seekor, dibersihkan dan dipotong)
-3 ulas bawang merah*
-2 ulas bawang putih*
-1 inci halia*
-1 inci kunyit hidup* (tp kalo takde serbuk kunyit pun boleh)
-1 sudu kecil jintan manis*
-1 sudu kecil jintan putih*
-1 sudu kecil lada hitam*
(bahan-bahan bertanda * ditumbuk hingga lumat dan ketepikan)
-air asam jawa secukupnyer
-1 biji bawang besar-dipotong baji
-2 ulas bawang putih-dihiris halus
-1 inci halia-diracik halus
-beberapa biji cili hijau, merah-dibelah dua (kalo untuk org dalam pantang, takpayah ler letak cili ni)
-minyak masak
-garam dan serbuk perasa
Cara-cara
1.Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yg ditumbuk tadi hingga naik bau dan pecah minyak.
2.Kemudian, masukkan air asam jawa. Boleh tambah air untuk tambah kuah lagi.
3.Biar mendidih sebentar, kemudian masukkan ikan.
4.Letak garam dan perasa secukupnyer.
5. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia. Diikuti dengan cili belah. Biar mendidih sekali lagi, barulah ditutup apinyer.
Siap!!
*kalo orang dalam pantang, tak payah guna minyak banyak sangat semasa menumis, ataupun setelah bahan tumis baik bau, ketepikan rempahnyer dan kaup keluar lebihan minyak.
Untuk mereka yg bakal menempuhi alam berpantang, bolehlah mencuba resepi ni yer, sbb masa aku dalam pantang dulu, mak aku buat lauk ni laaa.....
Rabu, 20 Mei 2009
Pengat Pisang + Jagung Manis
Bahan-bahan
2biji pisang (bergantung pada saiz)
1sb sagu
1/2cwn santan(nk guna susu pun boleh)
2sb gula perang
2sb sweet corn(dlm tin)
air secukupnyer
Cara-cara
Masak sagu bersama air sehingga kejernihan.
Masukkan pisang dan biar sehingga lembut.
Masukkan santan,gula,jagung dan kacau sebati. Masak dgn api perlahan.
Sedia untuk disajikan. Selamat mencuba
Asam Pedas Daging Tetel
Semalam dh bincang ngan Hang Jebat, hari ni nk buat asam pedas tetel. Dia kata ok..So pagi ni, aku bukak pc, dan cari resepinyer...jumpalah satu resepi dari Myresipi ni...
Bahan-bahan
-1/2 kg daging (rebus hingga empuk)
-10 biji cili kering*
-3 biji bwg merah/1 biji bwg besar*
-1/2 inch halia*
-1/4 inch lengkuas*
-1 batang serai*
blend@tumbuk semua bahan * di atas smpai lumat
-2 biji tomato
-Daun kesum
-Sedikit rempah tumis(Cengkeh, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis & Buah Pelaga)
-Garam & Gula secukup rasa
Cara-cara
Toskan daging yang telah direbus tadi. Kemudian hiriskan
Panaskan minyak dan tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah digiling tadi.
Apabila bahan yang ditumis tadi naik baunya, tuangkan baki air rebusan daging tadi kedalam periuk.
Masukkan daging, buah tomato dan daun kesum.
Biar ia mendidih kemudian angkat.
Sedap gak asam pedas daging tetel ni yer.... lain kali boleh lah buat lagi. Tapi tak mo lah pakai tetel..kang bertambah plak lemak kat badan ni...
Kerabu Mangga II
Untuk kerabu mangga ni, lebih sedap kalo guna mempelam pauh (jenis yg masam berdengung tu...) dan hasilnyer lagi ummph...Tapi kat sini mana ler nk cari mangga jenis tuh..yg ada kat belakang umah aku ni mangga bulat biasa tu jer..ada gak diberi nama mangga epal, sbb bentuknyer macam epal..
Bahan-bahan
-mangga muda secukupnyer-lagi masam lagi best
-santan pekat
-bawang merah-dihiris halus
-udang kering
-cili merah
-cili padi
-belacan
-garam, perasa
Cara-cara
1.Buah mangga dikupas kulitnyer dan dicincang halus. Kalo ikut cara aku, aku hiris nipis2 dan potong halus2..
2.Rendam mangga yg dipotong halus tadi dalam air bergaram. Rendam lebih kurang 15-20 minit.
3.Tapis airnyer dan perah isi mangga tadi untuk keluarkan air selebihnyer.
4.Tumbuk cili padi, cili merah, belacan dan udang kering sampai lumat
5.Dalam bekas, masukkan mangga, cili yg ditumbuk, bawang yg dihiris dan santan pekat. Gaul rata. Sesuaikan rasanyer dan bolehlah dihidang.
Senang jer kan...cubalah kalo sudi!!!
Selasa, 19 Mei 2009
Sate Kajang
Kat kawasan umah aku ni, cawangan Haji Samuri yg terdekat ialah kat kawasan R&R Awan Besar (kiranya kat area Kinrara ni lah) tak yah masuk highway pun, kami redah jer ikut pagar highway tu, terus g kat kedai dia..senang citer.. (bukan menceroboh yer, memang ada laluan...)
Sesekali kita beli plak sate yer... malas ler plak nk buat...setakat makan 4 beranak, cukup ler kalo beli ni. Kami selalu beli dalam 30 cucuk jer..sate ayam ler yg jadi pilihan. Itu pun ada lebih, simpan ler dalam esbox...
Oklah, malam ni citer Cinta Untuk Ain epidos akhir...tak sabar nk tengok apa penyudahnyer! Bye Sume...Slamat Malam !!!