Khamis, 30 April 2009

Ikan Pekasam, Sambal Belacan

Kan dh cakap tengahari tadi, tekak aku ni memang takleh masuk ngan nasi minyak ni. So untuk makan malam, aku dh tak nk sentuh kurma, acar dll. Tak mo. Agaknya aku ni memang bercitarasa kampung kot(walopun dh takde kg...hu,hu,hu)


Inilah lauk pilihan aku malam ni. Ikan pekasam. Ni versi ikan talapia. Buat sendiri ni tau

Sambal belacan.

Ulam pucuk ubi. Kebetulan Hang Jebat aku potong pokok ubi kat belakang umah tu (proses pembersihan kawasan, kang banyak plak nyamuk).. drpd dibuang jer, baik aku ambik pucuknyer buat ulam....



Urphhh....alhamdulillah, kenyang....pas ni boleh tengok citer Keliwon plak, pas tu sambung citer Suria Kasandra plak...Oklah..Slamat Malam sume.....jumpa esok yer....



Nasi Minyak + kuncu2 nyer

Ni request dr anak daro ku yg sorang itu. Mana taknyer, tiap hari kami ni asyik cium bau Nasi Biryani, Dalca, Kurma dr umah aci sebelah. Agaknya sbb tu kot si Along teringin. Untuk tidak menghampakan dia, aku masaklah jugak walopun aku ni memang tak brapa pandai buat nasi minyak.

Nasi minyak ni saja jer aku letak warna-warni sikit. Ada kismis, jagung dan kacang pic kat dalam tu. Tp lupa plak nk letak gajus. Takpe lah, janji dh boleh makan.

Ayam Kurma. Lauk peberet along. Dh lama jugak aku tak buat kurma kat umah ni.

Acar timun+ nenas. Pelengkap untuk hidangan nasi minyak hari ni

Ha....ni lauk untuk aku ler, sambal paru goreng.

Ni plak lauk untuk Hang Jebat aku tuh. Sambal ikan kembung.


Haa....banyak kan lauk hari ni. Sebenarnya aku ni tak brapa suka makan nasi minyak. Kalo nk makan pun, setakat sesuap dua jer. Tp kalo nasi lemak ker, nasi kerabu ker boleh plak aku makan. Sebab tu ler aku buat lauk sambal paru tuh. Lepas masak nasi minyak, aku masak plak nasi putih 1 pot untuk aku.


Ice Blended Soda Milk

Sambil memasak, tekak ni terasa dahaga lah plak. Stok mangga dh habis dh, tinggal eskrem soda jer. Teringat plak ada satu air dr kak Fida ni yg boleh hilangkan panas badan. So aku pun try ler....



Bahan-bahan
-1 gelas susu segar - dari peti ais
-1 gelas ice cream soda - dari peti ais
-ketulan air batu (opt)

Cara-cara
-Tuang susu dan ice cream soda ke dalam blender dan kisar.
-Tuang pula ke dalam gelas dan bubuh ketulan ais jika suka.
-Boleh juga dikisar sekali ketulan ais dan segera dihidangkan.
***Untuk cara yg lebih mudah...masukkan aje bahan2 ke dlm gelas dan kacau rata dan segera diminum


ooooo.... mcm pernah rasa jer air ni. Kalo letak pewarna merah, sah dh jadi air Soda Bandung. Apapun, thanks to Kak Fida. Air ni dua tiga kali hirup jer dh licin....agh...lega...panas badan pun hilang... (ish..mcm iklan air badak plak...ha,ha)





Rabu, 29 April 2009

Daging Masak Lada Hitam

Menu dinner untuk kami berdua jer (sbb anak2 takleh makan, pedas.... ) Makan ngan nasi putih,

Resepinyer...takyah ler letak kat sini, sbb aku guna perencah Daging Masak Lada Hitam dr Sri Aji... he,he....ikut jer panduan kat paket tu...jadi ler ..

Yang ni plak telur bungkus ngan sosej. Teringin plak bila tengok entri Farah hari tu. Ni lauk untuk anak2 skali ngan mak bapak dia jugak

Ni sup telur puyuh + kentang + cendawan. Untuk anak2 dan mak bapak dia pun sama jer leh bedal.



Cukuplah lauk hidangan malam ni. Kalo masak dua jenis lauk jer, kang muncng Hang Jebat aku tuh macam ikan todak plak. Dh ada tiga lauk ni, kalo nk muncung lagi tak tau lah aku...... Cik abe oiii...bini awak ni bukannya sihat sangat pun..jangan nk mengada-ngada. Kang tido luar kang!!






Bubur Caca

Skang ni rajin plak masak bubur, hari tu bubur kacang, dan hari ni bubur caca plak. Tekak ni asyik nk makan benda manis je, nk naikkan sikit tekanan darah ni..asyik rendah jer, sebab tu tiap hari pening dan tak larat jer.... (kengkadang heran gak, mcm mana aku leh dapat penyakit mcm ni, padahal aku kuat makan, selalunyer orang kuat makan dapat darah tinggi, kencing manis, tp aku ni lain plak kisahnyer, tekanan darah rendah, kadar kolesterol rendah, kadar gula rendah...sume rendah...ish...miskin sungguh badan ku ini...hu,hu,hu....)
Bubur cara ini aku letak labu dan keledek kat dalamnyer, so banyak ler sikit benda nk gigit. Irfan suka plak bubur ni, agaknya sebab ada macam2 warna kot. Dua tiga kali tambah. Bagus....tak sia2 mama masak yer!!

Bahan-bahan
-2 cawan bubur cacar
-500 ml santan
-1 cawan gula pasir
-2 helai daun pandan
-labu-dibuang kulit dan dipotong kecil
-keledek-dibuang kulit dan dipotong kecil

Cara-cara
-basuh bubur cacar/chacha sehingga bersih dan direbus sehingga empuk
-panaskan santan dengan api yang sederhana agar santan tidak pecah minyak
-masukkan bubur cacar/chacha yang sudah empuk,keledek, labu, gula dan daun pandan (simpulkan daun pandan terlebih dahulu) ~ sukatan santan dan gula boleh ditambah atau dikurang mengikut selera anda ~
-masak bubur cacar/chacha sehingga pekat
-Siap. Sesuai untuk hidangan sejuk atau panas.




Manggo Spin

Kali ni wat Manggo Spin plak, versi Kak Fida....(elok jer namanyer sempena kepala aku yg masih spin-spin ni....) emmmm...air ni pun sodap gak... hidang dahaga tengahari rembang ni (kat sini dh lama tak ujan, kering kontang tanaman aku...)

Resepinya sebijik sedebab ikut cara kak Fida, idak ler berani nk menderhaka (yelah buat kali pertama ni ikutlah dulu resepi asal, nk rasa keaslian airnyer dulu. Lepas ni kalo nk menderhaka (mcm Hana) pun takpe kan... Untuk Farah, apa tunggu lagi, cepatlah cari mangga masak, buat air ni...memang sedap dik nun oiiii!!!

Bahan-bahan
-1 biji mangga manis - ambil isinya
-1 gelas ice cream soda
-1 gelas susu segar atau susu cair
-ketulan ais secukupnya.

Cara-cara
-Masukkan kesemua bahan2 ke dalam blender dan kisar hingga hancur dan sebati.
-Tuangkan ke dalam gelas dan segera dinikmati

Air ni pun mendapat pujian dr Hang Jebat, kalo dia kata sedap len kali boleh la buat lagi!! Thanks Kak Fida!!



Selasa, 28 April 2009

Kerabu Mangga

Jeng! Jeng! Jeng! Akhirnya dapat jugak mangga muda. Itupun kat Pasar Borong, tempat aku slalu beli sayur kampung. Selalu tu diorang jual rm5.00 sekilo, tp hari ni aku dapat rm2.00 jer sekilo. Aku tak beli banyak pun, ambik 2 bijik jer = rm 0.60sen he,he,he.... mesti penjual tu ingat aku ni mengidam mangga muda!!


Hari tu nampak kerabu mangga ni kat umah Hana, lepas tu berjangkit kat umah Leen plak. Ish, tak leh jadi ni. Mesti nk cuba buat kerabu mangga ni. Actually, aku tak pernah lagi makan kerabu mangga versi ni, selalu buat guna santan jer, dan rasanya pun 100% lain dr kerabu versi mak aku tuh(nanti ler, ada masa aku letak kerabu mangga style aku tu yer)

Resepi, cilok dr umah Leen, thanks yer Leen....

Bahan-bahan
-2 biji mangga( jgn muda sgt.. nanti masam)
-1 sudu besar sos ikan..
-1 biji cili merah (dibuang biji)
-1 biji cili hijau (dibuang biji)
-1 biji cili padi (jika suka pedas)
-1 labu bawang besar (dihiris kasar)
-1 sudu besar udang kering
-2 sudu besar kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar

Cara-cara
-parut mangga
-masuk kan sos ikan, cili merah+cili hijau+cili padi (dihiris kasar)
-masuk kan kacang tanah yg dah ditumbuk kasar + udang kering
-gaul sebati..


Disebabkan Hang Jebat memang tak makan kerabu ni, so aku sorang jer yg bedal sume tu sampai habis. Emm...sedap, tp jangan sakit perut udah ler kan...




Aneka Hidangan Spagetti

Breakfast pagi ni. Banyak plak rebus spaghetti tu, so aku buat ler 2 jenis.

Yang ni pasta carbonara. Kegemaran anak2 Hang Jebat

Ni plak letak sos prego perisa cendawan.



Isnin, 27 April 2009

Bubur Kacang

Hidangan minum petang hari ni. Dh lama tak makan bubur kacang ni. Aku letak skali ngan ubi kayu... (kalo mak mertua aku, ada pisang ker, keledek ke sume dia campak jer dalam bubur kacang ni...jadi ler bubur aneka ragam)



Ahad, 26 April 2009

Manggo Smoothie

Setelah ramai kengkawan buat benda alah ni, aku pun teringin gak, walopun masih batuk tp teringin beno nk minum ni... so beli lah mangga kat Giant tuh. Tunggu 2 hari baru dia masak. Nk harap mangga di pokok tu masih kecik lagi.


Bahan-bahan
~1/2 biji isi mangga masak
~2 sb yogurt perisa asli / mangga
~1/2 cawan low fat milk
~1 sb gula
~1/2 cawan air
~Ais ketul secukupnya

Cara-cara
1.Masukkan semua bhn kedlm blender dan kisar sehingga smooth / halus
2.Tuangkan ke dlm gelas kesukaan anda dan sedia utk dinikmati ... senangkan



Keputusannya?? Hang Jebat aku kata sedap!!!


Thanks to kak Yatiezaini sbb sudi kongsi minuman yg sedap ni!!



Nasi Ayam

Awal sikit masak hari ni. Bangun jer terus keluarkan ayam dan perap, dan pukul 9.40 sume dh ready. Tinggal nk ngap jer!!
Hidangan yang senang, cepat dan sedap. Kalo pegi pasar malam atau makan di kedai, Nasi Ayam lah yg jadi pilihan, sebab nasi ayam ni ada pelbagai rasa dan cara membuatnya. The Chicken Rice Shop, My Mum Chicken Rice Shop (linda onn), Hainanese Chicken Rice dan Nasi Ayam Melayu- sume ni lain rasanya dan ada keistimewaan tersendiri.

Kalo buat nasi ayam, aku lebih suka bakar ayamnyer daripada goreng. Bukan nk diet, tp senang keje. Bakar daging skali.



Apasal gambar sup ni tak clear??? ni kes nk cepat2 snap, sbb anak2 dh tak sabar nk makan.




Jom makan sume!!!

Pizza

Pagi ni breakfast dengan pizza pulak, sesekali kita berangkat ke London yer sambil nyanyi lagu London Bridge is falling down, falling down. la,la,la......

Kalo ada kuah spegetti prego tu, tak payah dh susah2 buat kuah, sapu je atas pizza base dan tabur ler bahan2 yg dikehendaki. Kemudian, tabur ler segala bagai keju yg ada kat dalam esbox tu, bakar selama 15 minit dan siap.......



Untuk birasku, Kalsom (yg baru masuk internet kat umah tu) resepinya ada kat kabinet tu yer.... klik sini







Jumaat, 24 April 2009

Our Dinner

Dinner malam ni, malas nk makan nasi. Buat burger jer... sedap ker?? tak sedap pon....setakat boleh makan jer lah...lagi sedap kalo beli kan, kan....



Ni dh 10.30 malam... Good Night sume..... sorilah tak dapat nk berblogging macam biasa termasuklah nk melawat ke rumah kengkawan, sebab aku ni masih tak brapa sihat lagi.!!!


Khamis, 23 April 2009

Happy Birthday To Me!!!

Happy Birthday to Me..... today i'm 33 .... uish...dh tua dh......

Disebabkan aku demam so Hang Jebat beli kek dan sate jer. Kami celebrate 4 beranak jer. Takde selera nk makan. Aku potong kek dan jamah sate 2 cucuk.


Kek tiramisu yang dibeli oleh laki aku. Tahun lepas pun dia beli kek yg sebijik sebijan mcm ni jugak. Nk cakap apa lagi...potong jer lah kek tu... "Alahai lakiku !!! "
Tahun ni aku tak mintak hadiah apa2 pun. Sebabnyer? entah ler.. kesian plak kat laki aku kena bagi hadiah. Tahun lepas dia dh bagi coklat ferero roche dengan jambangan bunga ros. Tahun ni aku kata tak payah ler sume tu bang... tapi kalo nk bagi jugak, beli ler kalung berlian dr Habib Jewel tu..kah,kah,kah.....tp laki aku jawab...yelah...nanti kalo ada duit lebih, abang pasti belikan..sabo yer !!!
Sate kajang. Beli kat Hentian R&R awan besar kat kinrara tu. Lepas beli sate, singgah plak kat King's beli kek. Satu jalan. Senang citer kan!





Selasa, 21 April 2009

Kuih Ketayap @ Dadar

Hari ni cadang nk buat buah melaka. Bila dh blender daun pandan, cari tepung pulut, rupanya dh out of stok. Alamak...leceh betul kalo tengahari panas ni nk keluar pegi kedai. Laki aku offerkan diri, tp sian la pulak kat dia. Takpe, ada jalan penyelesaian. Buat kuih dadar lah. Lain kali buat buah melaka yer.

Kat dalam esbox memang dh tersedia inti kelapa. Senang kalo nk buat pau, kuih koci, dll. Cuma rajin dan malas jer nk membuatnyer kan,kan !!


Bahan-bahan
utk kulit
>1 cawan tepung gandum
>2 biji telur
>2 helai daun pandan
>1 1/2 cawan santan/susu cair
>1 1/2 sudu kecil garam
>2 sudu besar minyak masak
>Beberapa titik pewarna hijau

utk inti
>1/2 biji kelapa parut
>3/4 cawan gula merah
>1/4 cawan gula pasir
>1 helai daun pandan
>isi durian (kalo suka)
*sapa tak suka manis, boleh kurangkan gula

Cara-cara
untuk inti
Masukkan kelapa parut, gula pasir,gula merah dan isi durian tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.

Untuk kulit
1.Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan tekan on,bila dh halus dikisar, tapis dan ambil patinya.
2.Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan&pandan tadi
3.Kacau sehingga sebati .
4.Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi.
5.Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat.
6.Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama.
7.Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.

Gulai Lemak Pisang

Masa demam minggu lepas, teringin sangat nk makan gulai lemak pisang ni. Puas cari kat kedai, tapi tak jumpa. Yelah, kalo nk makan lauk kampung cenggini payah la sikit, melainkan buat sendiri.

So aku pun pegi la merayap kat Pasar Tani, nasib baik la ada pulak makcik tu jual pisang muda. Tapi tengok dr bentuknya macam Pisang Emas.. Ish, aku belum pernah lagi masak gulai pisang guna pisang emas ni. Selalu tu mak aku guna pisang lain (entah apa nama pisangnya aku tak tau ler, tp kalo tengok rupa aku tau lah)

ops...baru teringat, mak mertua aku pernah masak lauk ni, tp dia masak sekali dengan kulit pisangnya (masa siat kulit pisang tu, kulitnya jangan dibuang, cuci bersih dan boleh masak skali)



Bahan-bahan
>1 ikat pisang muda-disiat kulit dan potong kecil. Rendam dalam air untuk elakkan lebam
>1 biji kelapa-diambil santannya
>cili padi secukupnya
>kunyit hidup
>garam, perasa
>asam keping
>ikan bilis

Cara-cara
1.Tumbuk cili padi bersama dengan kunyit hidup dan garam. Masukkan dalam periuk.
2.Tambah santan kelapa, masukkan pisang yg dh dipotong bersama dengan bahan-bahan lain.
3.Masak hingga kuah menggelegak,kecilkan api biarkan sebentar dan bolehlah diangkat.


Kalo orang sebelah utara, pisang ni boleh jugak dibuat kari. Kiranya macam gulai lemak la jugak, tp letak serbuk kari. Macam lauk nangka muda jugak. Selain dibuat masak lemak, sedap jugak dibuat gulai rempah. Campur dengan kerang. emm....yummy!!

Ni plak sambal tumis ubi kentang. One of my faberet dr kecik sampai la skang ni.



Isnin, 20 April 2009

Blueberry Cheese Cake

11 hari demam, berat badan aku turun 3 kilo. Bukan tak lalu makan, tp takut nk makan benda berminyak, sebab batuk teruk sangat. Hari ni dh ok sikit, tekak ni teringin plak nk makan cis kek.



Bahan-bahan
~125gm cream cheese
~100ml susu cair
~2 sudu besar tepung gandum
~1 sudu besar tepung jagung
~2 biji telur (asingkan kuning dan putihnya)
~1/2 sudu teh cream of tartar
~90 gm gula pasir halus
~1 sudu besar margerin/butter
~1 sudu besar madu
~1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara
1.Pukul putih telur bersama cream of tar-tar sampai jadi meringue/bertanduk
2.Dalam bekas lain, satukan cream cheese, butter, kuning telur dan esen vanilla. Pukul hingga gebu
3.Masukkan susu cair ke dalam acunan cream cheese tadi. Diikuti dengan madu dan tepung.
4.Akhir sekali, masukkan putih telur tadi. Gaul rata dan masukkan ke dalam bekas yg dialas dengan kertas minyak.
5.Bakar secara bain merie selama 40-45 minit dengan suhu 180'c.
6.Siap, dan boleh lapiskan dengan blueberi kat atasnya. Sejukkan dulu sblm dimakan.... (tp yg ni tak sempat nk sejuk pun dh makan dh....)





Roti Canai Telur

Breakfast pagi ni, roti canai telur dengan kuah kari. Senang kan kalo ada roti paratha segera dalam esbox. Kalo teringin jer nk makan roti canai, tak payah dh nk start kete kemudian g beratur kat kedai mamak tu (kedai sini, kalo nk order roti canai pun kena tunggu 1/2 jam, ramai orang ko..) Dan kalo suruh laki aku plak yg g beli, kalo lama sangat menunggu kang baran plak dia, mau jer dia maki mamak tu ... dan adalah lebih selamat kalo beli paratha segera dan simpan dalam esbox. Kalo nk makan, boleh terus buat...senang.


hari ni, aku tebarkan sikit roti canai tu (mcm buat murtabak paratha tu ler... ) dan kemudian pecahkan telur...pas tu goreng...siap.....

Hari ni nk masak nasi tak??? rasa macam malas jer.....

Selasa, 14 April 2009

MC Sekejap

SALAM SUME KENGKAWAN

Sorilah, tak dapat berblogging dalam beberapa hari ni...sebabnya tuan rumah demam...start hari Sabtu hari tu dh demam... (ramai kengkawan cakap aku ni demam sebab umah dh siap kot...he,he...demam duit banyak habis woooo ).... Sume ni berjangkit dr hang jebat aku ler..dia yang pembawak virus demam tu masuk umah ni... lepas dia sihat, aku plak demam....hari sabtu tu, aku makan ler ubat demam dia.. tp lepas jer habis kesan ubat tu, aku demam balik....asma aku pun apa lagi, sama ler attack...sampai tak leh nk bercakap, laki aku tanya pun main guna isyarat tangan jer...so hari ahad aku pegi klinik...doktor check suhu badan, dan kompom demam...dia bagi ler segala bagai ubat.Sekali sedut gas lagi....

Semalam (isnin) aku masih demam lagi..sambung plak si Farisya pun demam sama. Tengahari tu laki aku balik, dan bawak kami berdua pegi klinik lagi. Lepas check Farisya, doktor check aku plak. Katanya demam aku masih tinggi. So doktor bagi injection...aduihhh...sakit ko...cucuk plak kat bontot...aku ni memang penakut dengan jarum....huhuhu.....

Lepas kena inject tu, aku terus tido sampai pukul 7 petang. Bangun jer, aku terus pegi tandas, tetiba aku nampak ada biji-biji merah kat tangan. Banyak tempat plak tu. Aku terus panik..keluar dr tandas, terus tanya laki aku...dia kata ni denggi ni... aku pun terus kecut perut...

Laki aku cakap, cepat siap, bawak baju dan barang yang mana patut. Sambil tu dia nk telefon doktor dulu. Aku pegi ke dapur ambik nombor telefon doktor...dan dalam masa yang sama, aku rasa telinga ni macam berdengung semacam. Mata plak kabur jer... tapi masih gagah lagi berjalan ke depan...laki aku tengah telefon doktor...

Masa dia telefon tu, aku menjerit mintak tolong kata badan aku dh tak larat...laki aku cakap, "cepat, naik atas tukar baju" Aku gagahi melangkah beberapa anak tangga, tapi dh tak larat...terus lembik....nasib baik laki aku cepat sambut... sedar2 jer aku dh terbaring kat tangga, laki aku tengah sapukan air kat muka aku..... dia kata ku ni penakut sangat..sebut jer nk masuk spital, dh pengsan...

Aku pun kemas apa yang patut, masukkan baju, towel, berus gigi, bedak, dan yang penting hp dan charger. Kang boring plak aku dok sorang2 dalam bilik spital tu, walopun ada astro..tp takkan 24 jam nk ngadap tv... (cewah...persediaan la konon)

Akhirnya, aku dibawa ke klinik, untuk pengesahan kalo kena denggi, dan lepas tu baru ambik surat dari doktor...sampai plak klinik..masyaalah, ramainya orang, sampai beratur kat luar...tp laki aku terus jumpa nurse dan kata nk jumpa doktor sekejap jer untuk pengesahan..huh, nasib baik dapat..kalo idak berjanggut ler aku menunggu kat klinik tu...

Dalam bilik doktor, aku terus tanya doktor..tunjuk lengan aku yang berbintil2 merah ni...doktor check..dan kata "ini bukan denggi, tp ini gigitan nyamuk... kalo denggi, bila dipicit ditempat gigitan tu, ia akan merebak..." huh, lega...pandai2 jer laki aku tu...tp doktor nasihatkan minum banyak air 100plus. Bila check tekanan darah, memang sah tekanan darah aku rendah. Doktor suruh banyak berehat.

Pagi ni bangun jer aku rasa kepala masih sakit lagi, tp tak nk ikutkan badan ni. Cuba buat kerja sikit... Ni baru jer bukak internet...update mana yang patut.

Ok lah kengkawan....sampai sini dulu...sori tak dapat balas sume mesej kat chat box tu yer... dan sori lagi sbb tak dapat nk pamer resepi2 terkini..nanti kalo dh sihat, aku akan berblogging balik yer... ok..bye !!!

Jumaat, 10 April 2009

Masalodeh

Yeah,yeah...umah dh hampir siap...hari ni cuma cat jer...lega, dh takde habuk lagi..

Ni breakfast untuk hari ni.. tengok kat pasar tani semalam, balik umah terus rendam kacang dal...dan inilah hasilnya pagi ni. Anak2 memang suka makan kuih ni..



Bahan-bahan
>kacang dal -direndam semalaman
>bawang besar-cincang halus
>cili merah-cincang halus
>daun kari-cincang halus
>jintan manis-ditumbuk sedikit
>garam, perasa
>sedikit tepung ubi-sebagai gam

Cara-cara
1.kacang dal ditumbuk/blender tp jangan halus sangat
2.masukkan ke dalam bekas dan campur sume bahan2 lain
3.Gaul rata dan kepal2 kan agar jadi bulat, dan kemudian leperkan.
4.Goreng hingga garing...siap..


Rabu, 8 April 2009

Char Kuetiau

Buat pulak char kuetiau untuk makan malam. Pada ela qatar, sori banyak2 sbb hari tu tak letak resepinyer...akak ni dh 33, dh banyak yg lupa...sori ek....


Bahan-bahan(ni untuk sorang makan yer)
~secekak kuetiau
~1 sudu makan pes bawang putih
~1 sudu makan pes cili (kalo suka pedas boleh letak lebih)
~1 sudu besar sos tiram*
~1/2 sudu besar minyak bijan*
~2 sudu besar sos ikan*
~ 1 sudu besar kicap pekat*
~1 sudu besar kicap cair*
~sedikit garam*
~sedikit ajinomoto*
bahan-bahan bertanda * dimasukkan ke dalam satu bekas dan dikacau sekejap (aku masuk dalam cawan kecik dan kacau)
~segengam taugeh
~3 pokok daun kucai
~isi kerang -terpulang banyak mana nak
~udang-sukati nk udang kecik atau besar
~1 biji telur
~minyak masak untuk menumis

***Cara buat pes bawang putih- bawang putih ditumbuk, kemudian rendam dalam minyak masak untuk beberapa jam

Cara-cara
1. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Masukkan udang, goreng sekejap dan ketepikan.
2.Tumis bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan pes cili. Kacau lagi.
3.Masukkan cecair dalam cawan tadi, dan kacau cepat2.
4.Masukkan kuetiau, kacau rata. Masa ni boleh ler masuk isi kerang. Kacau lagi.
5.Ketepikan kuetiau ke tepi dan pecahkan telur ditengah-tengah. Biar telur beku sedikit kemudian kacau rata dengan kuetiau tadi.
6.Masukkan taugeh dan daun kucai. Kacau dan siap....

* ni versi kuetiau kering, pada sapa yg nk kuetiau cara basah, masa pecahkan telur tu, masuk sedikit air, kacau dan masukkan taugeh dan kucai...

* tips : untuk menggoreng kuetiau ni, anda dinasihatkan jangan guna kuali yg kecil, Kalo boleh, guna kuali yg besar sikit(tp idak ler kawah..he,he). sebab kita nk kuetiau tu sebati dengan rempah-rempahnya dalam masa yg cepat. Kemudian, senang untuk kita ketepikan kuetiau tu ke tepi sebelum dipecahkan telur. Lagi satu, gunakan api yg besar....



Harap Ela Qatar dan ciki berpuas hati, dan pada kengkawan yg lain, kalo ada masa cubalah.... (ni resepi dr kawan aku ni, chef Ode yg kerja hotel kat Genting)


Asam Pedas Keladi

Maaflah kengkawan, tak dapat nk update blog macam biasa, tak brapa sihat la...hari ni baru ok sikit, demam urat-sebabnya banyak buat kerja kot..Dan hari ni pun masih sibuk lagi. Tu baru jer kontraktor pendawaian telekom balik, sebabnyer telefon kat umah aku ni dh 2 hari tak berbunyi...dia check, katanya wayar telefon rumah masuk air, dia potong sikit, sambung balik..dh kena bayar rm25. Sabo jer lah aku. Senang sungguh orang nk cari duit zaman skang ni kan...sbb tu lah kena pandai segalanya....
Lepas ni, aku nk pegi shah alam plak, tengok mak aku. Si along pun aku cutikan dia hari ni. Lepas tu kena cepat balik, sbb kontraktor nk sambung kerja pasang tiles sebelah petang membawak ke malam...esok lusa siaplah rumah aku ni..nanti aku letak gambo yer...huh..penat sunguh, ke hulu, ke hilir... sampai sini dulu yer...bye.....


****************************



Ni menu untuk hari ini. Kalo buat lauk ni, mesti teringat citer bawang putih bawang merah tu... "Nasi melukut, hai dengan sayur keladi, buat bondaku dipagi hari !!! " Yang ni pun aku buat nk hantar kat mak aku di Shah Alam, tp mak aku idak ler jadi ikan kaloi...ha,ha,ha.......



Bahan-bahan
~keladi -dibersihkan, dan diambil batang dan isi-dicelur dengan air panas, dan toskan
~bawang merah*
~belacan*
~cili kering *
~serbuk kunyit*
~sedikit ketumbar biji*
~garam
~perasa
~daun kesom
~bunga kantan
~sedikit ikan bilis

Cara-cara
1.Bahan-bahan bertanda * ditumbuk atau blender hingga lumat.
2.Masukkan dalam periuk
3.Letak sedikit air, masukkan ikan bilis, bunga kantan dan daun kesum. Rebus hingga mendidih.
4.Masukkan batang keladi yang dh direbus tadi.
5.Tambah air, letak garam dan perasa.
6.Biar mendidih, dan siap
* Ikan bilis boleh diganti dengan isi ikan masin.







Ahad, 5 April 2009

Laksam

Ni my paberet. Walopun kat umah ni hanya aku sorang jer yg makan laksam. Tekak aku ni masakan dari negeri mana pun boleh masuk, takde pantangnyer, pantang jumpa ada la....

Kalo makan laksam ni, aku suka yg pedas-pedas sikit, baru 'kick'


Resepinya, dr sifu Myr tu, kak Yani...
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
~3cwn tpg beras
~1/2 cwn tpg gandum
~4cwn air suam

>>bahan kuah:
>Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
>Sdkt halia
>Sdkt bwg putih
>Sdkt bwg merah/besar
>Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
>Santan
>Asam keping
>Sdkt garam
>Sedikit gula merah/gula

>> Bahan ulam
>timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)

>>cili:
~cili merah
~belacan
~garam
~limau

Cara-cara
Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau


Ada sesiapa nk joint aku makan laksam ni?


Sabtu, 4 April 2009

Kek Marble

Dah lama tak membako kek, so buat ler hari ni... jeng,jeng,jeng..... tadaaa !!! tp anak2 tak excited plak nk makan, sebabnya diorang lebih suka kalo dalam bentuk cupcake...sian, papercup nyer dh habis, tak leh nk keluar ke Yen Bakery, almaklum ler...umah ni masih lagi dalam pembikinan....


Resepinya, amik dari umah kak asma.. klik sini yer utk tengok respinyer. Kek ni yummy...memang sedap. Untuk menarik perhatian anak2, aku potong kecik2 dan salutkan dengan coklat, dan tabur kacang. Dah macam brownies la plak....tetap licin....