Khamis, 20 November 2008

Sambal kelapa ulam selom

Pernah makan sambal kelapa? bagi orang perak sambal kelapa ni dh biasa, tp negeri2 lain aku tak taulah. Ulam yang paling sesuai ialah daun selom & daun pegaga (kira ulam2 fresh la) Kat umah ni hanya aku sorang jer yang makan ulam. Hubby dan anak2 tak suka. Hubby cakap 'kambing' jer yang makan daun.... huh, memang mulut takde insuran.

Untuk melengkapkan lauk ni, goreng ikan masin dan makan ngan nasi panas. Kena plak ngan masak asam sayur keladi. Memang umph..... Makan kat bawah pokok rambutan yang tengah lebat berbuah. Lepas makan, leh cuci mulut ngan buah rambutan tu ... ha,ha,ha......


Bahan-bahan
>kelapa parut secukupnya
>cili merah
>cili padi
>belacan bakar
>limau nipis
>bawang merah-dihiris

Cara-cara
1.Tumbuk sambal belacan mcm biasa
2.Masukkan kelapa parut. Tumbuk lagi.
3.Masukkan hirisan bawang merah. Tumbuk kasar
4.Letak garam dan perasa (kalau suka)
5.Perah air asam limau, kacau rata dan siap