Rabu, 12 November 2008

Pau goreng inti sardin

Hari ni si Farisya tak pergi sekolah (sbb sekolah dia adakan sambutan Hari Kanak2, kena masuk sesi pagi, hubby cakap tak payah pegi, sbb main yer).. memandangkan anak2 ada kat umah, so kena la buat kuih (untuk diorang ngap time tengok tv)
Fikir punya fikir, si along ni memang hantu sardin, buat sandwish dia dh jemu, so...buatlah pau goreng ni. Kali ni resepinya lain sikit, guna pelembut roti dan kentang lenyek. Hasilnya, pau lebih lembut walaupun dh sejuk, dan tak serap banyak minyak.

Bahan-bahan
>tepung gandum
>gula halus
>garam halus
>marjerin
>susu cair
>kentang lenyek
>yis
>bread softner
>bread improver
>telur
>air suam

Inti sardin
>sardin secukupnya -dihancurkan isinya
>bawang merah-dihiris halus
>cili kering kisar
>garam, perasa
>air asam jawa (aku perah jus limau nipis jer)
>minyak masak


Cara-cara
1. Masukkan sume bahan-bahan (kecuali air) dan gaul rata. Letak air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yeng lembut dan tidak melekit
2. Bahagikan kepada beberapa bahagian kecil dan rehatkan selama 20 minit. Sementara itu bolehlah buat inti sardin

(masak inti sardin)
3 Panaskan kuali dan masukkan minyak. Tumis bwang merah hingga layu.
4.Kemudian, masukkan cili kering yang dikisar (sapa nk pedas, bolehlah letak lebih).Tumis hingga cili masak dan naik minyak.
5.Barulah dimasukkan sardin bersama kuahnya. Biar kering sebentar.
6. Tambah garam dan perasa, masukkan juga air asam/jus limau
7.Biar kering dan bolehlah diangkat, dan sejukkan sebentar

(kembali sambung kerja tadi)
8. Ambil sebiji doh, dan letakkan inti
9. Bulatkan kembali dan rehatkan lagi selama setengah jam
10.Bila dh naik, goreng dengan minyak panas hingga kekuningan.