Ahad, 9 November 2008

Pau Goreng @ burger malaysia

Dah lama nk makan pau goreng ni, tp penyakit M melanda ... tapi minggu lepas bila Fiza entri gambar pau ni..terus rajin nk buat. Tengoklah sambal ikan bilis tu, sampai dh terkeluar. Bentuknya tak cantik langsung, tak lawa dan sebulat pau goreng Hana Jepun tu, tapi dh selamat dh masuk perut. Rasa tetap fantastik.... (bukan puji diri sendiri, tp puji tuan asal resepi ni) Resepi dr cute10 myresipi. Jom kita salin jer kat sini....


Bahan-bahan ( 25 biji )
>250 gm tepung roti (strong/protein flour)
>100 gm tepung biasa
>1/2 sudu kecil yis (mauripan)
>30 gm gula kaster
Bahan yg di campur skali
>30 gram butter cair
>1 biji telur (di pukul)
>150 ml susu suam.
>minyak utk mengoreng

Cara-cara
1.Masukkan kesemua bahan kedalam machine/mangkuk kecuali susu,yis & Butter cair. Gaul bahan2 tadi sehingga sebati.
2.Masukkan yis dalam susu suam. Tuang sedikit-sedikit susu tersebut ke dalam adunan tepung. 3.Uli sampai doh tak melekat ke bekas
4.Buat bulat. Masukkan dalam bekas, tutup dengan plastik wrap. Biar naik 1 kali ganda (lebih kurang dlm 1 jam).
5.Keluarkan doh dari bekas. Tumbuk-tumbuk supaya keluar angin. Leperkan doh lebihkan 1/2 inchi. Bolehlah potong dengan menggunakan gelas sbg. cutter.
6.Biarkan naik sekali ganda lagi dlm Lebih kurang 30 min.
7.Bolehlah di goreng ya. Siap goreng, ditoskan minyak atas jaring.
8.Lepas sejuk, boleh di potong tgh dan dihias dengan tamato & timun juga sambal ikan bilis.