Jumaat, 21 November 2008

Nasi Ayam

Hari ni hubby agak g Jabatan Pendaftaran Negara, sbb dia nk tukar ic. Ic dia takleh guna, cip tak berfungsi, sbb tu kena tukar gak. So, masak yang ringkas jer lah.


Resepi ni aku dapat dari rakan Ym aku Mr Odeman Sanggeng yang bertugas nun jauh di puncak gunung, First World Hotel Genting Highland. Resipinya memang pelik dan banyak beno banyak plak bahan. Tapi sedap.... bagi yang nk berdiet tu, memang takleh diet la, sbb resepi ni high kalori.
Kalau kat genting tu, nasi ayam ni dijual dengan harga rm18.99 sen untuk sepinggan... huh..mahal tu.. (almaklum ler..hotel)...
Tapi resepi diorang tu dh terlepas kat aku. Bodek punya bodek, last2 encik Ode tu bagi gak kat aku. he,he,he... thanks Ode,, lama kita tak jumpa... borak kat Ym pun dh jarang...


Bahan-bahan untuk sup
>rangka ayam, tulang2 ayam
>salery
>karot
>bawang besar
>batang leek
>winter melon/kacang mentah/timun tua (pilih salah satu, mana senang dapat)

-Panaskan air sampai mendidih dahulu, kemudian masukkan rangka ayam. Biar hingga kotoran dari air sup tadi timbul dan buang kotoran tadi. Perlahankan api dan masukkan salery, karot, batang leek dan bawang besar. Renehkan bahan2 tadi biar sampai kuar sume aroma. Kotoran yang timbul hendaklah sentiasa dibuang agar sup nampak jernih (masak lebih kurang 1 setengah jam)
-Kemudian, tapis sup tadi. Masukkan balik ke dalam periuk dan masukkan winter melon. Masak hingga lembut dan bolehlah ditutup apinya. Semasa menghidangkan sup ini nanti, tabur dengan bawang putih goreng, bawang merah goreng dan chicken oil.

Bahan-bahan untuk nasi
>beras
>air secukupnya
>planta
>chicken oil
>bawang merah-diketuk kasar
>bawang putih-diketuk kasar
>halia-diketuk kasar
>daun pandan (ni aku saja tambah, untuk lagi wangi)

-Masak nasi macam biasa
-Sementara itu, panaskan planta bersama chicken oil. Tumis bahan2 yang diketuk kasar tadi hingga keperangan
-Masukkan bahan yang ditumis tadi dalam periuk nasi. Masak seperti biasa. Letak daun pandan sama
-Bila nasi dh masak, buang bahan2 kasar tadi.
-Siap


Bahan-bahan untuk ayam
(untuk perap ayam)
>1 ekor ayam
>1 liter light soya sos
>50gm lea & perrin sos
>100nos bay leaf
>100ml air
>bawang merah kecil* -diketuk kasar
>bawang putih* -diketuk kasar
>daun bawang*
>chinese pasley*

-Ayam dibersihkan
-Satukan semua bahan-bahan (kecuali ayam) dan masukkan ke dalam bekas
-Perap ayam di dalam sos tadi selama 10 minit. Kemudian keluarkan dia dan gantung hingga kering
-Bila ayam dh kering, mandikan dia lagi untuk kali kedua
-Untuk bahagian dalam perut ayam tadi, masukkan bahan-bahan bertanda * diatas. Sematkan lici di perut ayam agar bahan-bahan tadi tidak terkeluar
-Panaskan oven160'c dan bakar ayam tadi hingga masak (dalam 40 minit)

Sos cili
>cili merah
>halia
>chicken oil
>garam
>gula
>lemon
-cili & halia dikisar. Masukkan garam, gula dan perah lemon. Titiskan chicken oil. Siap

Kicap
>light soya sos
>bawang putih
>daun bawang
-masak sume bahan-bahan ini hingga terbit bau. Tapis . Siap

Cara membuat chicken oil
-ambil lemak ayam, goreng dalam kuali hingga terbit minyak nyer.