Ahad, 26 Oktober 2008

Udang Masak Kuning

Semenjak bulan ramadhan hari tuh, aku dh tak boleh makan udang, elergik. Kalau makan jer,siaplah gatal satu badan. Dan kalau ada udang kat rumah ni, aku masak simple jer (he,he,he...ni kes jeles sbb tak leh makan, so tak payah masak beria-ia sangat) Apapun, anak2 tetap enjoy makan.

Bahan-bahan
>udang
>serbuk kunyit
>bawang merah*
>bawang putih*
>sedikit halia*
>cili merah-dipotong serong
>daun sup, daun bawang
>minyak masak
>garam, perisa

Cara-cara
1. Panaskan kuali dan tumis bawang merah, bawang putih dan juga halia sampai naik bau
2.Masukkan serbuk kunyit, diikuti dengan udang. Tutup kuali dan biar hingga udang masak.
3.Akhir sekali, masukkan garam dan serbuk perasa bersama cili merah. Sebelum ditutup api, taburkan daun sup dan daun bawang. Bolehlah diangkat