Sabtu, 20 September 2008

Pajeri Nenas Sempoi

Kalau ikut resepi my mom, nk buat pajeri nenas ni leceh sikit. Kena santan la, serbuk kari, dan macam2 lagi. Masa memasak pun lama. Sbb tu aku malas nk masak. Tapi kini, aku dh jumpa resepi pajeri nenas yang sedap dan mudah dimasak. Bahan-bahan pun sikit jer.

Bahan-bahan
>Nenas, dibuang kulit dan dipotong
>Bawang merah
>Bawang putih
>Halia
>Cili kering kisar
>Kerisik
>Udang kering
>Gula, garam, perasa

Cara-cara
1.Tumbuk bahan-bahan bertanda * hingga lumat
2. Tumis bahan-bahan tadi hingga naik bau.
3.Masukkan cili kering kisar. Tumis lagi hingga garing.
4.Bila cili dh pecah minyak, bolehlah dimasukkan nenas dan sedikit air.
5.Tambah kerisik dan udang kering. Perisakan dengan garam, gula dan serbuk perasa (pajeri biasanya manis2 pedas)
7.Biar kuah kering sedikit dan bolehlah diangkat

Senang kan... (pajeri ni tahan 2,3 hari sbb takde santan)