Selasa, 16 September 2008

Asam pedas ikan tenggiri

Hang Jebat aku memang suka ler lauk ni..maklum ler..orang Melaka.... Lagi sedap kalau guna ikan terubuk atau ikan parang. Tapi kat umah aku ni, ikan jenis banyak tulang mcm tu tak pernah beli. So buat ikan tenggiri aje...

Bahan-bahan
>ikan tenggiri
>cili kering*
>bawang merah*
>bawang putih*
>halia*
>belacan*
>serbuk kunyit*
>serai*
>halba campur
>air asam jawa
>daun kesum
>kacang bendi/terung
>minyak masak
>garam, perasa
>daun kesum
Cara-cara
1.Ikan dibersihkan
2.Bahan-bahan bertanda * dikisar hingga lumat
3.Panaskan periuk, dan masukkan minyak.
4.Tumis bahan2 yang dikisar tadi bersama halba campur. Biar rempah garing dan naik bau.
5.Masukkan air asam jawa, ikan, dan daun kesum. Biarkan hingga mendidih. Tambah garam secukup rasa. Bila ikan dan bendi masak, bolehlah dihidangkan.