Selasa, 12 Januari 2016

Homemade Kuetiau

Salam...apa khabar?

Hari ni CK goreng kuetiau untuk bekal dan sarapan anak2 dan suami. Tapi kali ini agak special, sbb kuetiaunya CK hasilkan sendiri. Haaaaa...best kan...tak perlu diragui lagi


OK..mari semak resipinya

Bahan-bahan
2 setengah cawan Tepung gandum
1 Cwn Tepung pulut
1/2 Cwn Tepung beras
1 bj Putih telur
1 Cwn Air (air ni agak2, jangan curah semua)
1st Garam
Sedikit minyak untuk merebus mee dan digaulkan bersama kuetiau
Tepung ubi secukupnya untuk ditaburkan ketika menghasilkan kuetiau

Caranya: 
1.Satukan semua bahan tepung bersama  putih telur, garam dan air
Uli hingga menjadi doh dan tidak melekat pada tapak tangan.
 *Jika doh terlalu keras tambahkan air 1sb sedikit demi sedikit hingga doh dirasakan mudah untuk diuli.
Pastikan doh tidak terlalu lembut,bagi mengelakkan kuetiau menjadi lembik ketika dicelur nanti.
2.Ambil doh yang siap diuli,lumurkan dgn tepung ubi sebelum dicanai menggunakan pasta maker.
Ketebalan kuetiau sebaiknya menggunakan mesin no 6 dua kali.Kemudian gunakan mata mesin untuk membuat kuetiau
3.Panaskan periuk berisi air separuh penuh.Masukkan sedikit minyak masak,biarkan ia mendidih.
4.Celurkan kuetiau yang siap dimesin ke dalam air mendidih. Kuetiau akan timbul dipermukaan apabila sudah masak.
5.Toskan kuetiau dan segera pindahkan ke dalam bekas berisi air sejuk selama 1 minit
Kemudian toskan kuetiau hingga kering dan gaulkan bersama minyak masak supaya kuetiau tidak melekat.
Sedia untuk digunakan untuk hidangan anda. Selamat mencuba. 


Untuk pagi ni CK buat kuetiau goreng kerang la dulu. Nanti buat charkuetiau plak


OK..sampai sini dulu....











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...