Selasa, 1 Disember 2015

Ungkep ayam

Salam... anda pernah makan Ungkep? CK baru jer dengar perkataan ungkep nih. Resepi orang jawa nih.
Ni kali kedua CK masak ubgkep ayam ni. Mr.Jebat pun suka, dan katanya boleh buat masa hari raya...hehehe...
Kali pertama masak, time Mr Jebat outstation, kebetulan anak2 buah CK datang rumah.... so diorang pun makan dengan selambanya tanpa tanya apa nama masakan... hehehehe
Resepinya senang jer...yg paling best tak perlukan santan. Serai kena banyak, sbb serai la yang naikkan bau ungkep ni...  Jom semak resepnya ya buk !! hahahaha 


Ungkep Ayam

Bahan-bahan
setengah ekor ayam - potong kepada beberapa bahagian
3 batang serai- diketuk
2 lembar daun limau purut
minyak masak
2 asam keping
garam, perasa

bahan kisar
1 biji bawang merah
3 ulasbawang putih
1 inci halia
sedikit lengkuas
10-15 bj cili padi (ikut kepedasan)
2 bj buah keras
1 batang serai

Bahan hiris halus
2 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
sedikit halia

Cara-cara
Tumis bahan2 yang dihiris halus. Bila agak kuning, masukkan serai yang dititik. 
Bila dh keluar bau, masukkan bahan yang dikisar. Tumis hingga pecah minyak dan rempah masak
Kemudian, baru masukkan ayam.
Boleh tambah air untuk empukkan ayam
Bila kuah dah kering, bolehlah dimasukkan daun limau purut, garam dan perasa
Bila dh kering, bolehlah diangkat... SIAP.... sesuai makan ngan roti, nasi impit, nasi putih, nasi minyak dll

* minyak agak banyak lepas dh kering, so pandai2 la buang minyak dia yer.... hehehehe....


























                       Ok... CK dh bagi resipi ungkep ayam.... SELAMAT MENCUBA !!! 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...