Ahad, 23 Jun 2013

Talapia 3 Rasa

Salam...jerubu makin teruk di Kuala Lumpur, CK pun dah kerap asma. Dan hari ni, masak ikan talapia 3 rasa plak. Tiba-tiba teringin nk makan talapia, so sauk jer la dari kolam Jebat...hahaha...sure balik kang dia buat muka masyam sbb CK tangguk ikan dia tanpa kebenaran.. ambik yg besar plak tu...hahahaha....


Talapia 3 Rasa
Bahan-bahan
1 ekor ikan talapia- dibersihkan, lumur garam, kunyit dan goreng

Bahan sos (dicampurkan sekali)
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos ikan (nampla)
1 sudu kecil kicap pekat
setitik dua cuka makan
sedikit serbuk lada sulah
sedikit penambah perisa

Bahan hiris
2 inci halia- dihiris halus memanjang
4 ulas bawang putih- ketuk dan cincang
1 batang serai - dihiris halus

Bahan lain (sayur)
capsikum merah, hijau, kuning (terpulang)
timun-dibuang empulur
lobak merah
nenas
tomato-
(semua sayur2 ini dipotong dadu)
bawang merah- dihiris bulat

Cara-cara
Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang dihiris
Setelah nampak layu (jangan garing) masukkan bahan2 sos. Boleh tambah sedikit air.
Masukkan pula semua sayur-sayuran. Kacau rata dan rasa garam gulanya.
Akhir sekali, tuangkan kuah ke atas ikan.
Siap dan boleh dihidangkan



Sesuai dihidangkan bersama nasi putih. Kalau ada tomyam atau sup, lagilah umphhh !!! (tp CK dh malas nk buat segala tomyam...bedal jer la apa yang ada )


Ok...meh layan buah hati CK yang seekor ni. Dia jer yang suka makan mende pelik2. Dan kegemarannya ialah Lolipop perisa vanilla. Adoiiii... tiap kali ke kedai, sure kena beli lolipop ni, kalau tidak, bila kita sampai rumah, mulalah mengiau-ngiau dan berlegar2 kat kaki, sampai nk jalan pun susah...


Dah dapat lolipop, frieskies pun takmo makan....alahai Timmy...

Satu lolipop tu sekejap jer dia settle kan...tp tu la, tau nk makan jer, nk pegang sendiri tak reti...hahahaha...terpaksa la mama tolong suapkan untuk dia 


6 corat coret:

Mohd Islam berkata...

Assalamualaikum admin dan semua pembaca,

Iklankan barangan yang ingin dijual atau perniagaan anda di laman web www.produkmuslim.info

Kerjasama anda membantu Produk Muslim sangatlah dihargai dan diucapkan ribuan terima kasih

Norzila Zakaria berkata...

puas hati kan ck dapat buat sendiri..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Ck, kak ros suka ikan talapia. Masak la apa pun.

me.liyana berkata...

tak pernah mkn tilapia..tp yg ni mcm terliur pulaks..hee..
hamboihh..kemain kucing nak jgk lolipop..hehe

FnF Simple Life berkata...

ikan talapia kalo tak berbau memang lagi best dari siakap kan...

Timmy comey...mcm mana boleh suka makan lolipop ni Timmy...

cik cek berkata...

Mana Timmy palaing suka...lolipop ke ikan....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...